Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Kids 15 dec 2017

Rustig blijven als de kinderen ruzie maken, ga er maar aan staan

Met het koude weer blijven de kinderen vaker binnen. En dan gaan ze als miertjes op elkaar hun energie lossen. Gevolg: meer gedoe, meer ruzies, meer politieagent spelen. Als de kinderen ruzie hebben wil je zelf rustig blijven. Niet gaan schreeuwen of je geduld verliezen. Maar hoe doe je dat?

Als de kinderen beginnen te vechten en ruziën wil je rustig blijven en op een liefdevolle manier tussenkomst bieden. Maar probeer dat maar eens als ze elkaar praktisch de hersens inslaan. Toch kun je beter rustig zijn dan je shit verliezen, want daar wordt het alleen maar erger van. Het is alleen makkelijker gezegd dan gedaan.

LEES OOK: Wat je nooit moet zeggen tegen elkaar waar de kinderen bij zijn.

Kinderen ruzie

Laatst nog gingen mijn drie jongens hard tegen hard. Het begon – zoals altijd eigenlijk – met stoeien. ‘Hartstikke leuk, mama. We vinden het leuk, stoeien.’ Ik weet inmiddels wel beter want leuk blijft het nooit. Op een bepaald moment komt er een knie op de verkeerde plek en slaat de ander terug. Als ze dan door blijven gaan kan ik op een gegeven moment ook zo ‘gek’ worden van het gekrakeel, dat ik begin te roepen en sleuren aan een arm. ‘En NU is het GENOEG!’, roep ik dan. Om er meteen spijt van te hebben dat ik me heb laten verleiden om mijn stem te verheffen en mee te gaan in het fysieke gedrag.

Broers en zussen zijn de beste lesgevers in het leven

Elke keer moet ik mezelf voorhouden dat kinderen ruzie maken en dat dat doodnormaal is. Zelfs gezond. Ze leren er grenzen door te stellen en ontdekken hoe ver je kunt gaan. In die zin zijn broers en zussen de beste lesgevers in het leven. In de veilige omgeving van het gezin leren ze aan te geven wat hun wensen en behoeftes zijn en waar ‘mijn en dijn’ begint en ophoudt.

LEES OOK: Is dit dan dé oplossing voor ruziënde kinderen?

Haal dus vooral heel diep adem, verzoek je kinderen om het ook te doen en oefen met onderstaande wijze lessen van goeroe’s uit het mindful opvoeden:

1. Doe een lesje ademhaling met elkaar

Kijk of je ze meekrijgt en leg uit dat het heel leuk en interessant is om te doen. Haal diep adem en tel langzaam tot vier. Hou je adem vier tellen in en adem uit terwijl je weer tot vier telt. Herhaal dit een paar minuutjes en bespreek met elkaar of dit anders voelt.

2. Oefen in empathie

In plaats van alleen maar boos te worden en te zeggen dat ze ermee moeten stoppen en dat je er horendol van wordt, kun je ook proberen begrip te tonen. Probeer te achterhalen waarom ze boos zijn. Reageer niet afkeurend op hun gekrakeel, maar probeer ze elkaars emoties te laten snappen. Stel de vraag: ‘kun je begrijpen waarom je broertje/zusje zo boos is?’

3. Dankbaarheid is een fijne raadgever

Op momenten dat je wel uit je vel kunt springen helpt het om juist om te denken. Denk aan hoe ontzettend dankbaar je bent dat je ze gekregen hebt en dat je zo veel van ze houdt… Je raakt instant je boosheid kwijt. En nu laat je het je kinderen ook doen, door ze iets liefs over de ander te laten zeggen.

4. Doe een dansje met elkaar

Zet de muziek aan en dans. Mindfulness is niet veel meer dan je gedachten en zijn naar het hier en nu te brengen. Als je kinderen de muziek horen en erop bewegen zullen ze ook niet zo snel meer boos zijn.

5. Goed voorbeeld doet volgen. Zoek naar oplossingen in plaats van problemen

Kinderen reageren sterk op hun ouders en volwassenen. Als we laten zien aan de kinderen dat je in oplossingen kunt denken in plaats van in problemen zullen ze dat gedrag gaan kopiëren.

Pas de volgende keer dat de kinderen ruzie maken dus eens deze zeer mindful opvoedtechnieken toe en laat ons weten of het effect heeft gehad. Op zijn minst moet je er met elkaar ook wel om lachen. Ohmmm, we gaan na de ademhaling een dansje doen!

Reageer op artikel:
Rustig blijven als de kinderen ruzie maken, ga er maar aan staan
Sluiten