Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Persoonlijk 3 mrt 2017

Als het even flink pittig is in je relatie, denk dan vooral aan deze 6 dingen

Een langdurige relatie hebben is gewoon kneiterhard werken, althans dat ervaar ik zo en zie ik om me heen. Zeker als je kinderen hebt en de aandacht verdeeld moet worden over meer dan alleen jij en je geliefde. Als je bewust stil blijft staan bij onderstaande aannames, zul je zien dat de liefde altijd weer komt bovendrijven, ook als het een tijdje niet lekker gaat.

1. Durf te kijken naar jouw aandeel in de dip

Het is gemakkelijk om vooral de ander dingen kwalijk te nemen. Van het dopje op de tandpasta tot grotere zaken, zoals als niet willen luisteren naar de ander. En, zoals in mijn geval, te veel met mijn telefoon bezig zijn en geen aandacht hebben voor de ander. Het ligt nooit alleen aan je wederhelft. Durf dus jezelf onder de loep te nemen en te reflecteren. Sterker nog: waarom zou je niet het initiatief nemen door te zeggen dat je er de laatste tijd minder was voor de ander. Het is moedig, kwetsbaar en te prijzen en daar zal je partner positief op reageren.

LEES OOK: Gedachten die gelukkige stellen nooit hebben.

2. De kinderen staan misschien op één, maar het mag iets minder

In het begin, als de kinderen klein en nog hulpeloos zijn, zul je wel moeten. Je aandacht is voor de volle honderd procent gericht op zorgen voor jouw kleintjes. Een zelfs dan kun je hulptroepen inschakelen. In veel gevallen willen oma en opa dolgraag een steentje bijdragen. Maar het belangrijkste is: de kinderen varen er wel bij als papa en mama het ook heel leuk met elkaar hebben. Als wij uit gaan samen en de kinderen met de oppas thuislaten, zijn er altijd pruillippen en kinderkrachttermen als ‘het is niet eerlijk, jullie moeten thuisblijven’. Geloof me, ze snappen het misschien nu nog niet, maar een verliefde papa en mama na een avondje uit is heel wat meer waard dan thuisblijven, omdat de kinderen dat graag willen.

3. Wrok koesteren doet alleen maar slecht voor jezelf

Wrok blijven koesteren als je partner iets heeft gedaan waar jij echt niet blij van werd (van kleinere zaken tot de grotere uitdagingen als vreemdgaan) heeft totaal geen zin. En al helemaal niet als je besluit om bij elkaar te blijven. Laat die oude koe dan rusten. Het is als vergif voor je geest. Je hebt er niets aan en de ander kan er ook niets mee, je wint er niets mee en kunt elkaar alleen maar verliezen.

4. Vergeven is de enige optie om door te kunnen gaan

Net als met wrok werkt het ook zo met vergeving. Om met elkaar door te kunnen geven zul je elkaar moeten kunnen vergeven. Als je de ander niet vergeeft voor iets wat hij gedaan heeft, voed je een onmogelijke bodem om op te leven en leg je uiteindelijk een bom onder de relatie. ‘Ja, maar de ander heeft…’. Stop. Je kunt ervoor kiezen om de ander niet te vergeven en weg te gaan, maar als je samen verder wilt, zul je wel moeten. Het klinkt zweverig, maar na vergeving komt rust en kalmte. Om een quote erin te gooien: ‘Vergeef anderen, niet omdat zij het verdienen, maar omdat jij het verdient.’

5. Het gras lijkt groener, maar is het niet

Er komt een moment dat je naar rechts kijkt (of naar links) en daar een enorm stuk groen sappig gras lijkt te staan, eh liggen, ahum je begrijpt wat ik bedoel. Ik spreek niet uit eigen ervaring, maar wel uit de tweede hand. Zodra je serieuze stappen op dat groene lapje zet en je daarmee jouw verdorde tuintje achter je laat doet de spijt geheid zijn intrede. Dat groen is van dichtbij een stuk minder bijzonder dan je dacht en ook daar zullen na verloop van tijd dorre plekken ontstaan. Wat je dan achter je laat is vele malen groter dan wat je ervoor terug krijgt. Een vriendin vertrouwde me onlangs toe, dat haar ex-man had toegegeven enorme spijt te hebben van zijn keus om haar en het gezin te verlaten voor zijn minnares. Te laat om het weer om te keren. Je kunt beter hard werken met Pokon en andere hulpmiddelen om jouw stukje gras weer in topconditie te krijgen.

6. Je hebt tijd voor jezelf nodig

Als ik thuis over me-time begin, staan de haren al overeind. Het is misschien een modewoord en op zichzelf staand een vrij leeg begrip, maar het betekent niets meer en minder dan dat je gewoon tijd nodig hebt om helemaal in je uppie iets te doen voor jezelf. Zelf te kunnen bepalen of je naar links gaat of naar rechts of zelf een plek te hebben (van sport tot leesclubje tot tuinieren voor mijn part) dat van jou en jou alleen is. En te vaak nemen stellen samen onbewust een beslissing om eerst de kinderen voorop te stellen, het werk, elkaar en ergens achteraan bungelend kom jezelf. Een grappige quote die ik las vat het mooi samen: FLY, First Love Yourself. De rest volgt vanzelf.

LEES OOK: En zo geef je een ander een geluksboost.

Foto: Monroefiles

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Als het even flink pittig is in je relatie, denk dan vooral aan deze 6 dingen
Sluiten