Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Columns 22 aug 2016

Als ik een pitbull zie til ik m’n kind op en loop rechtsomkeert

Nederlandse asiels zitten propvol met pitbulls koppen diverse headlines van kranten. Zo’n 70% van de asielhonden zijn vechthonden. De reden is simpel: niet zo zeer de hond maar het baasje zorgt ervoor dat deze honden niet de juiste opvoeding en aandacht krijgen en gedumpt worden. Gevolg: agressie en bijtincidenten.

Ik heb zelf een grote hond, een waakhond die erom bekend staat dat ‘ie kan aanvallen als het nodig is. Een Rhosedian Ridgeback, over haar gaan we het hier niet uitgebreid hebben, maar ik loop regelmatig in het bos of over de hei. Met of zonder mijn kinderen. Gevaar voelt zij feilloos aan en als het nodig is beschermt zij haar roedel. Haar roedel bestaat uit ons gezin. Vooral onze drie jongens genieten hun eigen bewaakster en dat geeft een veilig gevoel. Onlangs kwam er een vechthond op de hei aanrennen richting mijn jongste. Jacky (zo heet ze) sprong ertussen en schermde mijn zoontje af. De hond leek een ok beest, maar ik haalde opgelucht adem en knuffelde mijn beveiliger nog eens extra.

Pitbull bijt meisje

Als het aankomt op vechthonden ben ik namelijk heel simpel. Ik til mijn kind op, sla rechtsaf de andere kant op en leg hen uit dat je beter niet te dicht in de buurt kunt komen van sommige rassen. Is dat terecht? Misschien niet, maar als ik deze headlines lees dan is er duidelijk een probleem gaande. Begin augustus nog werd Liana, een 6-jarig meisje meerdere malen in haar gezicht gebeten nadat een pitbull haar aanviel. Het baasje probeerde nog wat te doen, maar het beest liep los en kon zijn gang gaan. Haar gezicht volledig kapot en ze moest geopereerd worden.

Nu niet denken, honden wat een gedoe. Eerder schreef ik waarom elk kind een hond om zich heen zou moeten hebben.

Wat de baasjes van vechthonden vaak niet beseffen is dat een vechthond een high maintenance dier is. Ze moeten vaker uit, hun energie kwijt. Het zijn echte energiebommen en ze moeten leren wie de baas is, anders zijn zij dat. Kinologen sites voor vecht- en waakhonden waarschuwen dat je het type baas en gezin moet zijn om zo’n hond aan te kunnen. En daar schort het maar al te vaak. Een dier wordt eventjes aangeschaft vanwege het stoere en ook schattige (in het begin) uiterlijk omdat ze stoer zijn en een imago neerzetten. Vervolgens gaat het mis omdat het niet de juiste aandacht krijgt. Deze onbetrouwbaarheid in baasjes is daarom de reden dat ik geen enkel risico neem en een blokje omloop.

De asiels proberen nu de honden weer te socialiseren en te trainen waardoor ze geherplaatst kunnen worden, maar ik vermoed dat dat nog een hele kluif is.

Wat doe jij als je een vechthond tegenkomt met je kinderen aan je zijde? Praat hier mee.

[likebutton]Meer van dit soort artikelen lezen op Famme? Vergeet ons dan niet te liken!”[/likebutton]

Reageer op artikel:
Als ik een pitbull zie til ik m’n kind op en loop rechtsomkeert
Sluiten