Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Columns 24 apr 2016

Als je dit ziet is ouder worden (lees grijze haren) geen issue meer

Famme’s Muriel had er eigenlijk nooit zo’n last van. Het ouder worden. De dertig ging lachend voorbij, de vijfendertig (peace of cake) en zelfs de big 4-0 bezorgde weinig tot geen problemen. Sinds kort leek daar een einde aan gekomen. Tot ze tegen een Facebook pagina aanliep.

Ik schrijf er wel vaker iets over. Ouder worden. Geraakt was ik door de stroom aan positieve reacties op mijn artikel over wat een veertiger kan leren aan een dertiger. Massaal deelden jullie het artikel en het raakte aan een diep gevoel. Acceptatie. Van jongs af aan zijn we bezig met geaccepteerd worden door anderen en als we dan eenmaal denken het een beetje door te hebben duikt er een nieuw conflict op. De acceptatie van jezelf. Accepteren dat je ouder wordt, dat het tijd is om door te geven en ruimte te geven aan de groei van anderen, in plaats van alleen maar zelf te groeien.

Jonge oudere

En heel eerlijk. Het kost me moeite. Ik heb me inmiddels gevoegd bij het groepje ‘ouderen’. De jongste onder de ouderen, dat wel, maar desalniettemin een oudere. En het accepteren van rimpels, het simpele gegeven dat als ik op mijn telefoon koekeloer en daarna naar de tv kijk mijn ogen plots moeite hebben met focussen. Het besef dat ik het werkelijk helemaal prima vind dat ik niet op de vrijdagmiddag borrel kan zijn van mijn hippe uitgeverij. Het FOMO-gevoel is er niet meer en dat is rustgevend, maar voelt soms ook gezapig.

de foto’s overstijgen elke landsgrens of vreemde taal

En de worsteling met het ouder worden kreeg vanavond een wending. Ik stuitte op de Facebook-pagina van een onbekende vrouw, uit een voor mij onbekend land (is het Grieks dat ik lees?, woont deze vrouw in Europa?), maar de foto’s die zij laat zien in haar album overstijgen elke landsgrens of vreemde taal en behoeven geen vertaling of uitleg. De honderden foto’s van prachtige vrouwen vertellen mij één ding:

ouder worden betekent niet afscheid nemen van mooi zijn, van je sterk en krachtig voelen of van het uitdragen van een eigen stijl. Deze vrouwen stralen stuk voor stuk uit hoe mooi en eigen ze zijn. Met rimpels, grijze haren en de jaren vol ervaring in de ogen. Noem me raar, maar evenveel als een portrettengallerij van koddige babies of scheelkijkende kittens ontroerde deze vrouwengallerij mij. Artikelen over ouderen doen het doorgaans niet zo goed als vacht en babyvet, en dat is eigenlijk verdomde jammer. Oordeel zelf en beleef, misschien wel net als ik zojuist deed, dat het leven niet ‘stopt’ of minder wordt bij het klimmen der jaren.

Ik sluit af met een toepasselijke quote en een mooie selectie uit de portrettengallerij (en laat me vooral weten wat jij dacht bij het zien van deze vrouwen!):

Leeftijd is niet belangrijk, tenzij je een kaas bent – Billy Burke

Reageer op artikel:
Als je dit ziet is ouder worden (lees grijze haren) geen issue meer
Sluiten