Thea Tijssen
Thea Tijssen Mind 3 dec 2015

Als je echt van jezelf houdt, doe je de volgende 7 dingen níet…

De meeste mensen aan wie je het vraagt, zullen zeggen dat ze ‘natuurlijk van zichzelf houden’. Maar als je kijkt naar hoe we in het algemeen dingen aanpakken, lijkt het daar niet altijd op.

Wat je misschien wel herkent, is dat je jezelf regelmatig confronteert met dingen die je fout hebt gedaan. En dat is nu zo’n typisch voorbeeld van wat je dus niet moet doen. Als je van jezelf houdt althans… En dat doe je natuurlijk! Maak het jezelf niet te moeilijk. Probeer jezelf ook niet te spiegelen aan het ideaalplaatje dat anderen wellicht van je hebben. Want hoe meer tijd je steekt in het voldoen aan andermans eisen, hoe minder je van jezelf gaat houden.

Dus als je van jezelf houdt, onthoud dan vooral wat je niet moet doen:

Over je eigen grenzen heengaan

Mensen die van zichzelf houden, durven ook ‘nee’ te zeggen tegen anderen. Zodat ze tijd over houden voor dingen die ze écht belangrijk vinden. En als mensen je voor het blok zetten, zodat je geneigd bent om je ‘nee’ om te buigen naar een ‘ja’, probeer dan toch je grenzen te bewaren. Kies voor jezelf. Je grenzen bewaken is een mooie manier van het erkennen van eigenwaarde.

Alles zelf willen oplossen

Als je van jezelf houdt, dan vind je het niet erg om te laten blijken dat je iets niet (alleen) kunt. Je ziet het niet als ‘falen’ wanneer je anderen om hulp vraagt. Je weet dat je nu eenmaal niet alles zelf kunt en dat anderen soms ergens beter in zijn dan jij. Da’s geen probleem. Dus vraag je zo nu en dan om hulp.

Bron: Tumblr

Je geluk laten afhangen van anderen

Je laat jouw geluk niet afhangen van anderen. Als je maar zit te wachten op de perfecte baan, die leuke vriend, die te gekke vakantie of die leuke avond uit, dan word je daar niet gelukkiger van. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van die topbaan en kunt ook eigenhandig een leuke avond uit initiëren met vrienden. Op die manier maak je jezelf niet afhankelijk van anderen, maar leg je het geluk in je eigen hand.

Jezelf vergelijken met anderen

Stop met jezelf te vergelijken met anderen. Dat is echt zo zonde van je tijd. En je wordt er vaak niet vrolijker van. Sterker nog: wanneer je jouw sociale leven, je werk en je uiterlijk constant maar vergelijkt met dat van een ander, is dat vooral heel nutteloos. Wat schiet je ermee op? Op social media zie je van die ander natuurlijk alleen de gelikte versie van haar leven. Natuurlijk ziet het er allemaal mooi en succesvol uit, maar onthoud dat ook zij haar tegenslagen en mindere dagen heeft. Houd genoeg van jezelf om daar je tijd niet aan te verdoen.

Je beslissingen continu in twijfel trekken

Natuurlijk denken we allemaal weleens: hmmm… had ik toch niet beter vanavond lekker op de bank kunnen zitten – terwijl je op een feestje staat te borrelen met allemaal onbekenden. Maar het heeft echt geen zin om je daar op dat moment druk over te maken. Is ook zonde van je feestje, want kun je niet beter lol maken nu je er toch bent? Helemaal niet raar dat je af en toe denkt dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt, maar laat ‘t van je afglijden. Je kunt je kostbare tijd veel beter besteden dan aan gepieker.

Bron: Tumblr

Je schuldig voelen als je tijd voor jezelf neemt

Als je in het vliegtuig zit, vertellen de stewards en stewardessen je altijd dat je – bij een noodgeval – eerst je eigen zuurstofmasker moet omdoen en dan pas de ander moet helpen. Wie van zichzelf houdt, weet dat dit voor ‘t gewone leven ook geldt. Als je even tijd voor jezelf neemt, dan weet je dat je daar beter uitkomt. Daar wordt dus niemand slechter van en jij alleen beter. Good for you!

Jezelf blijven pijnigen als je iets fout hebt gedaan

Natuurlijk is het irritant als je een fout hebt gemaakt. Maar je vergeeft jezelf die fout. Net zoals je je geliefde, vrienden, familie en collega’s vergeeft als zij een keer een misstap begaan. Fouten maken is menselijk en hé joh, jij bent gek genoeg ook een mens! Je leert de les die eruit te leren valt en kijkt open naar de toekomst in plaats van jezelf gek te maken met gedachten aan je fouten. Met dat gepieker los je namelijk niets op. En gelukkiger word je er al helemaal niet van.

Ga je jezelf dus niet gek maken als je weer eens ‘faalt’ in jouw ogen. Want de beste manier van zelfbewustzijn, is dat je het in de gaten hebt als je niet lief bent voor jezelf én dat je vervolgens een andere koers gaat varen. Van jezelf houden betekent niet dat je perfect bent, het betekent dat je goed op jezelf past, aardig bent voor jezelf en probeert elke dag het beste van jezelf te geven. Do you feel the love? Wij wel!

Maak jij jezelf ook weleens schuldig aan een van de dingen uit het lijstje hierboven? Praat mee op Famme’s Facebook.

Lees ook: Dit kunnen we leren van zelfverzekerde vrouwen >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Als je echt van jezelf houdt, doe je de volgende 7 dingen níet…
Sluiten