Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Algemeen 3 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Dingen die je niet wilt horen als je een kindje gaat adopteren

Aan het adopteren van een kindje zit in veel gevallen een hele voorgeschiedenis, met misschien wel als hoofdreden het niet kunnen krijgen van biologische kinderen. Het wachten op hét telefoontje is ontzettend spannend.

Veel mensen in je omgeving kunnen je vragen gaan stellen, ontzettend lief natuurlijk, maar op sommige vragen zit je niet te wachten. Dit zijn dingen die je niet wilt horen als je een kindje gaat adopteren.

1. Denk je dat het echt voelt als jouw kindje?

Hoe moet je dat weten? Je hebt geen kinderen van jezelf, daar is misschien wel heel veel verdriet aan te pas gekomen. Het enige wat je weet is dat je van ze houdt als geen ander, dát telt.

2. Wat als ze willen weten wie hun ouders zijn?

Wat dan? Dan zijn er genoeg organisaties die daar kunnen helpen om daar achter te komen. Als ouders doe je dan niks anders dan helpen.

3. Wat als je kindje terug wilt naar zijn of haar eigen land?

Nederland is hun land, bedoel je. Toch weet je bij geen één kind wat voor volwassene hij wordt en welke keuzes er worden gemaakt, dat hoort bij het ouderschap.

LEES OOK: Vrouw vervult wens van stervende vriendin door haar kinderen te adopteren

4. Zul je net zien dat je nu zwanger wordt

Dit gaat vaak gepaard met een verhaal over hoe een vriendin haar vriend zijn zus een kindje ging adopteren en “ineens” zwanger werd 2 maanden later. Waarschijnlijk is het niet raar bedoeld, maar het komt over alsof adoptie een laatste redmiddel was.

5. Oh, maar adoptie is toch heel duur?

Adoptie kan duur zijn, maar het gaat niet over een nieuwe jas, het gaat over het uitbreiden van het gezin. Als je het vraagt om te helpen, bied dan aan om een babyshower te organiseren of vraag of ze kinderkleding en -benodigdheden nodig heeft.

6. Het kindje mag zo gelukkig zijn met jullie als ouders!

Deze is een moeilijke, het is waarschijnlijk heel lief bedoeld. Je adopteert omdat je graag een kindje wilt om je gezin compleet te maken, niet omdat het kindje een liefdadigheidsdaad is.

LEES OOK: Het beeld van dit meisje (11) als ze hoort dat ze wordt geadopteerd, vergeet je nooit meer

6. Wow, het proces lijkt oneindig

Misschien wilt je vriend of vriendin het er over hebben hoe frustrerend het adoptieproces kan zijn, maar dat weet je zelf maar al te goed. Probeer in plaats daarvan is het leuker als er gevraagd wordt of je al hebt nagedacht over een kinderkamer.

7. Ik heb ook lange tijd nagedacht over adoptie

Dit mag je alleen zeggen als je het écht meent. Het nemen van een beslissing kost veel tijd en geld, maar er kan ook verdriet mee gepaard gaan. Zeg dus nies dat het proces kan bagatelliseren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme