Als je het leven van een baby kunt redden, wat doe je dan?

Als je moeder wordt en bevalt van je eerste kindje kun je gerust spreken van een tijdperk vóór en een tijdperk na je kind(eren). De geboorte van je kind is heftig en zeker niet prettig, maar ook magisch en uniek. Daarom komt elk verhaal over complicaties bij geboorte keihard binnen bij Famme’s Muriel.

‘Na de geboorte van mijn tweede zoontje in het ziekenhuis mochten we snel naar huis. Hij was er binnen drie uur en het verliep voorspoedig. Thuis aangekomen bleek hij echter niet goed te eten en hij spuugde de borstvoeding gelijk uit. Keer op keer. De kraamhulp wilde het nog even aankijken, maar ik kon het niet aanzien, mijn kleine mannetje, en zo zaten we een dag later weer in het ziekenhuis en mochten blijven. Zijn maagje werd leeggezogen en daarna was alles weer goed. Een kleine ingreep, maar op dat moment nodig.’

‘De voetjes kwamen als eerste en het kindje leek levenloos’

In grote delen van Afrika bevallen vrouwen onder primitieve omstandigheden. Vaak zonder goede medische zorg en hulpmiddelen met als gevolg dat veel baby’s het niet redden. Onverdraaglijk, zeker als moeder, om je te beseffen dat de babysterfte in grote delen van de wereld onnodig is.

Cordaid Memisa zet zich in om moeder- en babysterfte tegen te gaan, zoals bij Esperance. Zij kwam in paniek naar het ziekenhuis omdat de bevalling thuis niet wilde doorzetten. In het ziekenhuis bleek dat het kindje in een stuit lag. Ze had veel pijn. Er ontstond even grote paniek, de voetjes kwamen als eerste naar buiten en het kindje leek levenloos. Godzijdank was zuster Antoinette er. Een geschoolde en bekwame verpleegkundige.

Antoinette zag meteen dat het dreigde mis te gaan. Ze heeft de baby er echt uit moeten trekken, maar toen bleef het stil. Het kindje ademde niet, omdat de bevalling te lang had geduurd. Gelukkig greep zuster Antoinette snel en bekwaam in. Ze gaf de baby mond op mond beademing en bracht daarmee de baby weer tot leven. Een zeer gelukkige afloop.

Waar gaat ‘t mis?

Zeker als men thuis bevalt, is hygiëne vaak een probleem. Het gevaar van infecties ligt dan op de loer. Bij gebrek aan hygiëne sterft 12 procent van de pasgeborenen door de infecties en overleeft zijn eerste en enige dag niet. Een niet te bevatten hoog cijfer. En in veel klinieken in Afrika is gebrek aan fanalen. Dat begint al bij een uitzuigertje waarmee je het slijm uit het mondje en de luchtwegen van de baby haalt.

Oplossing voorhanden

Cordaid Memisa zet alles op alles om de kans op een veilige geboorte te verbeteren. En dat begint het opleiden en trainen van verplegend personeel. Daarnaast is het van levensbelang dat de zwangere vrouwen naar de klinieken komen. Op tijd. Gezondheidswerkers in de regio zorgen ervoor dat zwangere vrouwen worden doorgestuurd naar de kliniek. Ze krijgen een armbandje met een bepaalde kleur voor elke controle. Zo krijgen ze vanaf het begin van hun zwangerschap voorlichting over hoe ze goed voor zichzelf en hun baby kunnen zorgen. Ook de vaders worden voorgelicht over het belang van controles. En als een zwangere vrouw nog geen armbandjes heeft dan wordt er onderling naar gevraagd. Een goed vorm van sociale controle.

Zet dat eens af tegen de controles en zorg hier in Nederland, of je nu thuis bevalt of in het ziekenhuis. Binnen een kwartier ben je bij nood bij de beste zorg van de wereld. Gewoon omdat je hier geboren bent en niet daar…

Hoe kun jij helpen?

Met je telefoon. Met één druk op de knop, met één SMS, een donatie van slechts € 2,50. Vier smsjes bewerkstelligen één veilige geboorte. Direct, vanaf je telefoon. Doen dus. Ik heb net weer gedrukt. Wat is ‘t eigenlijk? Een biertje, een koffie verkeerd?

SMS BABY naar 4333

De feiten

Jaarlijks sterven 1,2 miljoen baby’s tijdens hun geboorte. En 1 miljoen op de dag dat ze geboren worden. Dus ELKE dag sterven 6.000 baby’s. Wil je verschil maken? Dat kan. Met één smsje (slechts € 2,50) help je dat enorme cijfer terug te dringen! Geef om leven, dus nogmaals: Sms BABY naar 4333. Meerdere keren sms’en mag natuurlijk ook.

Reageer op artikel:
Als je het leven van een baby kunt redden, wat doe je dan?
Sluiten