Anne Broekman
Anne Broekman Mind 8 sep 2016

Als je kind een koortsstuip heeft

Stuiptrekkingen, weggedraaide ogen en het schuim op de mond: het is doodeng als je kind een koortsstuip heeft. Al twee keer maakte ik dit mee met ons dochtertje en ik ben nog amper van de schrik bekomen. Maar er is ook goed nieuws: het ziet er enger uit dan het is.

Het viel me al op dat ons apie wat glazig uit haar ogen keek en warm aanvoelde. En dus rekende ik snel mijn boodschappen af en keerde weer huiswaarts. Ik legde haar in de box en liep naar boven om paracetamol en een thermometer te pakken. Weer beneden zag ik dat haar ogen helemaal weggedraaid waren. Er kwamen veel kwijl uit haar mond en haar armen en benen maakten ongecontroleerde bewegingen. De nachtmerrie van iedere ouder, in mijn woonkamer.

[source id=”attachment_116275″ align=”none”][/source]

Mijn eerste reactie? Gillen. Ik riep: ‘Hè? Wat doe jij nou raar? Waarom doe je zo gek?’ Alsof ze antwoord zou geven, maar goed. Ik gooide haar in de kinderwagen, greep in een helder moment mijn sleutels en telefoon en rende naar de huisartsenpraktijk om de hoek. Ze hadden lunchpauze, maar gelukkig was de deur gewoon open. Er stond een hotelbel op de balie, en daar begon ik als een malle op te rammen, onderwijl schreeuwend: ‘Mijn kind! Mijn kind!’ De huisarts kwam eraan gerend en constateerde al gauw dat mijn dochter een koortsstuip had. Hij spoot een spierverslapper in haar anus, en langzaam kwam mijn meisje bij. Mijn hart bonkte in mijn keel, de tranen liepen over mijn wangen.

LEES OOK: Je gelooft nooit wie de foto van deze zieke moeder en dochter maakte.

Niet te voorkomen

Omdat haar koortsstuip ruim twintig minuten had geduurd (meestal duurt het enkele minuten tot een kwartier) werd ons apie ter controle naar het ziekenhuis gebracht. Ook zo’n beeld dat je nooit op je netvlies wilt hebben: je kleintje in een maxi cosi in de ambulance. Niet oké, nooit. Later volgde een gesprek met de kinderneuroloog. En deze beste man kon mij meteen geruststellen met goed nieuws. Want: een koortsstuip is ontzettend angstig om als ouder mee te maken, maar kan zelden kwaad. Het zal de hersenen niet beschadigen. En: je kunt het niet voorkomen. Er viel een last (vermengd met een hoop schuldgevoel, want uiteraard gaf ik mezelf de schuld, ik had haar eerder een paracetamol moeten geven, geen boodschappen met haar moeten doen, enzovoorts) van mijn schouders.

[source id=”attachment_116278″ align=”none”][/source]

Slapen als een roosje

Nog wat feitjes: een koortsstuip komt meestal voor aan het begin van een koortsperiode, dus als de koorts net op begint te komen. De lichaamstemperatuur stijgt dan ineens zo snel, dat een kindje als het ware even ‘kortsluiting’ krijgt. Houd de tijd bij (voor artsen is het goed om te weten hoe lang de stuip heeft geduurd) en leg je kind op z’n zij, zodat-ie zich niet kan verslikken. Bel dan de huisarts of 112. Meestal is de koortsstuip al voorbij tegen de tijd dat het ambulancepersoneel of de huisarts er is, maar soms is het nodig om een tube diazepam in de anus toe te dienen. Na een koortsstuip – en zeker in combinatie met de spierverslapper – slaapt je uitgeputte kind als een roosje. Maar neem van mij aan: voor de ouders, nog stijf van de adrenaline, geldt dat wat minder.

En dan nog een postieve afsluiter: sommige kinderen krijgen hierna nog vaker een koortsstuip, maar dat hoeft écht lang niet altijd zo te zijn. En kinderen groeien hier overheen, dus boven de vijf jaar komt een koortsstuip zelden nog voor. Mooi geregeld door moeder natuur.

LEES OOK: Wat je denkt als school belt dat je kind ziek is

Heb jij weleens een koortsstuip meegemaakt? Deel het met ons!

VSCO

Reageer op artikel:
Als je kind een koortsstuip heeft
Sluiten