Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Kids 14 jul 2015
Leestijd: 4 minuten

Als je tijd met je kinderen wil doorbrengen, maar geen tijd hebt

Fammes Muriel betrapt zichzelf en haar wederhelft erop dat ze altijd tegen de kinderen zeggen dat ze ‘t druk hebben. Te druk om met ze te spelen, te druk om er echt bij te zijn. Met de zomervakantie als filosoof en mogelijkheid om ‘het nu echt anders te gaan doen’ duikt ze in het onderwerp.

Ik liep al zoekend naar quality time met de kinderen tegen een opvoed quote aan van Dr. Witham, die het ABC van het ouderschap in quotes schreef:

En hoe simpel ook. Dit ene zinnetje raakte me hard. Mijn hart bonsde en het was het soort besef, dat je weet dat je verkeerd bezig bent.

Tijd voor de kinderen maken

Hoe vaak ik wel niet aan de eettafel zit met mijn smartphone naast me en niet met volle aandacht geniet van zoiets simpels als het avondeten met de kinderen.

‘Zit je weer te koekeloeren’, roept nr. 2 van vijf dan en al lachend wuif ik dan zijn opmerking weg. Maar boem, in dat kleine ventje zit al zoveel wijsheid en het is een boodschap.

Kinderen hebben niet heel veel nodig, maar als je tijd met ze doorbrengt moet het wel echt alleen met en gefocust op hen zijn (dus geen laptop, smartphone of ander ongein).

Het is niet zo dat ik mijn werk alleen laat voorgaan, maar ons hele huishouden (de was, de boodschappen, koken, opruimen, werken en organiseren en administreren) lijkt wel voorrang te krijgen op datgene wat zo belangrijk is voor kinderen.

Tijd. Tijd met hun ouders. Geen Wii of grote roze poppenkast kan uiteindelijk op tegen een ouder die met aandacht tijd doorbrengt met zijn kinderen.

Alleen is het wel een feit dat veel ouders het druk hebben en zich in bochten wringen om te werken en te zorgen en daarbij zichzelf op de laatste plaats zetten.

Dus als we dat gegeven nu eens gewoon aannemen en niet vechten tegen het gevoel van tijdsdruk, hoe kun je dan meer (kwali)tijd met je kinderen doorbrengen, terwijl je geen tijd hebt…

1. Kinderen LOVE klusjes

‘Mama, mag ik een klusje doen?’ vraagt mijn oudste regelmatig en bijna altijd is dat iets waar ik op dat moment mee bezig ben.

Kinderen houden ervan om te helpen. Ik heb de neiging om nee te zeggen omdat het vaak iets meer werk oplevert of je denkt dat je het zelf beter kunt, maar het is echt genieten om te zien hoe je zoon zijn best doet om de was op te vouwen of te helpen met het eten voor te bereiden.

Laat ze dus maar eens een vieze boel maken van het pannenkoekenbeslag. Later kun je nog eens memoreren aan die tijd dat je altijd samen in de keuken stond. Goud!

Tip: geef je kind geen geld voor klusjes, dan denkt ‘ie dat het voor wat hoort wat is. Nee, het gaat juist om jullie tijd samen.

2. Date met je kind

Ga eens in de zoveel tijd alleen op stap met je kind(eren). Je wederhelft past op de andere kinderen (als die er zijn) en zo kun je 1-op-1 helemaal in elkaar opgaan.

Of het nu naar de nieuwe Minions film is, shoppen met je dochtertje of wandelen op het strand. Het hoeft niet eens een hele dag te zijn, maar een aantal uren geeft al zo veel extra.

De frequentie is helemaal aan jou, maar ik las dat kinderen aangaven dat ze eens in de maand behoefte hadden aan zo’n een op een met de papa en de mama.

Tip: plan de dates in je (familie)agenda, het staat vast en laat je kinderen zien dat ze prioriteit zijn.

3. Neptijd

Heb je echt even geen tijd over en zie je je kinderen niet omdat ze op school zitten. Laat ze op andere manieren weten dat je aan ze denkt en doe iets speciaals.

Een lief briefje in de lunchbox met iets lekkers erbij, een klein kadotje in de broekzak die ze plots tegenkomen. Laatst had ik een Minion van de Plus in mijn zoons broekzak verstopt.

De verrassing en het ongeloof dat die ene Minion die hij al twee weken kwijt was erin zat, maakte zijn dag (en de mijne).

Tip: zat je kind op school of was het ergens anders, vraag aan degene die voor ‘m zorgde iets specifieks over wat ‘ie gedaan heeft en praat erover met je kind. Dat jij iets weet waar je niet bij was geeft het gevoel dat je moeite doet.

4. Pauze tijd

Zeker na school zit ik vaak nog even te werken achter mijn laptop en dat loopt zomaar door tot het eten op tafel staat. Las korte pauzes in van een kwartier of half uurtje en zeg: ‘Mama doet nu even niets anders dan met jullie iets leuks doen.’

Mijn kinderen zijn dol op bordspelletjes en puzzelen en genieten volop als ze Dr. Bibber van me winnen of laten zien dat ze de puzzel al ‘hemelaal self, mama’ kunnen.

Tip: zet een eierwekker en maak er echt een spel van dat deze tijd ook weer voorbij gaat, maar er echt exclusief voor hen is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Als je tijd met je kinderen wil doorbrengen, maar geen tijd hebt
Sluiten