Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Mind 15 nov 2015

‘Als je zegt dat het moederschap zwaar is, ben je meteen een zuchtmoeder’

Nikolien Martina-Doorenbos (37), moeder van Emilia (4) en Alessio (1) had een topbaan als headhunter. Toen ze dochter Emilia kreeg kwam ze in een zware worsteling, maar die heeft haar ook iets moois gebracht, namelijk haar eigen coaching praktijk.

Hoe zag je leven als headhunter eruit?
‘Heel druk. Ik was altijd in de weer. Als ik thuis was, zat ik uitgeblust op de bank nog mailtjes te beantwoorden. Ik kan niet stilzitten en ben een betrokken mens, dus ik kon mijn werk moeilijk loslaten. Toen ik zwanger werd van mijn dochter, dacht ik heel naïef dat ik het krijgen van een kind er wel even bij kon managen. Ik bereidde me tot in de puntjes voor en stippelde alles uit. Ik had helemaal bedacht dat ik zolang ik maar alles plande, ik in hetzelfde tempo door kon leven als voor mijn zwangerschap. Maar mijn verwachtingen bleken heel anders dan de werkelijkheid.’

In welke opzicht?
‘Ik merkte dat ik natuurlijk helemaal níks aan mijn planning had en dat is heel frustrerend als je een controlfreak bent. Voor het moederschap bestaat er geen ‘handleiding’, en dat maakte me heel onzeker. Ik begon aan alles te twijfelen. Aan mijn kwaliteiten als moeder, maar vooral aan mijn werk. Deed ik het wel goed? Hoe doen mijn vriendinnen het? Ik kwam erachter dat het befaamde work-life balance één grote illusie is. Ik vond het vreselijk om mijn gezin thuis achter te laten voor werk waar ik niet echt gepassioneerd over was.

Mijn lontje werd steeds korter en dit kreeg mijn man dan te verduren. Ik snauwde op hem, was verschrikkelijk ongeduldig en zag alleen de dingen die niet goed gingen. De energie die ik in mijn gezin wilde steken, had ik gewoon niet meer. Ik was er altijd maar half. Dan zat ik met mijn dochter op de grond te spelen, en typte ik tegelijkertijd een zakelijk mailtje. Of als er iets met mijn dochter aan de hand was, stond mijn man er in zijn eentje voor omdat ik moest werken. Daar voelde ik mij ontzettend schuldig over. Zó zag mijn plaatje van het moederschap er van tevoren niet uit. Maar zodra je uitspreekt dat je het moederschap zwaar vindt, ben je een zuchtmoeder.’

Om even terug te komen op de work-life balance, waarom bestaat die niet volgens jou?
‘Omdat een balans stilstaat, en je leven staat nooit stil. Een betere benaming vind ik work-life harmony. Dat betekent dat je lekker in je vel zit, houdt van wat je doet en je leven in een flow zit. Dit kun je alleen bereiken als je iets doet waar je honderd procent happy van wordt en wat echt bij je past. Mijn worsteling heeft ruim anderhalf jaar geduurd, en ik ben er in die tijd achter gekomen dat ik een baan had die niet bij mij en mijn leven paste en dus nooit die harmonie zou ervaren. Met behulp van begeleiding en het werkelijk gaan doen waar ik voor in de wieg gelegd ben, ben ik er weer bovenop gekomen. Doordat ik op mijn werk met veel mensen over mijn situatie praatte kwam ik erachter dat veel meer vrouwen in dezelfde situatie zaten. Dat bracht me op het idee voor Moms&More, wat nu mijn eigen coaching praktijk is.’

Moms&More?
‘Het gezegde make your mess your message is precies wat ik doe. Ik coach moeders naar een gelukkiger leven aan de hand van wat ik van mijn eigen worsteling heb geleerd. In een Brits onderzoek las ik dat negentig procent van de werkende moeders het moederschap veel zwaarder vindt dan gedacht. Ze durven dat vaak niet te zeggen, omdat ze zich schamen voor hun gevoelens en bang zijn om te falen. Precies wat ik ook had. Samen gaan we doormiddel van een zeven weken durend programma op zoek naar welke verandering er in iemands leven nodig is om werk en gezin weer in harmonie te brengen. Soms komt het voor dat het niet in zeven weken lukt, dan gaan we gewoon net zo lang door tot het wel is gelukt.’

En hoe combineer je je werk dan nu met je gezin?
‘Ik heb nog steeds een drukke baan, maar ik word er ontzettend gelukkig van. Ik ben een betrokken persoon en die eigenschap komt goed tot zijn recht in mijn praktijk. Dat zorgt ervoor dat ik het niet erg vind om er dingen voor te laten. Mijn huidige baan geeft me zo veel voldoening, ik krijg er meer energie van dan het mij kost.’

Vind jij het moederschap zwaarder dan je van tevoren dacht? Praat mee op Facebook!

Herkenbaar? Deze moeder maakte goudeerlijke illustraties over het moederschap >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
‘Als je zegt dat het moederschap zwaar is, ben je meteen een zuchtmoeder’
Sluiten