Als je zélf als moeder in zo’n situatie zit, wil je toch niets liever dan die tweede kans?’

(advertorial)

Ben jij al orgaandonor? Wees niet bang, we gaan niet met een vingertje wijzen. Om heel eerlijk te zijn: ik ben inmiddels alweer jaren geregistreerd als donor, maar voordat ik op dat punt was… dat heeft stiekem best een tijdje geduurd. En toch zou ik beter moeten weten. Als journalist heb ik ontzettend vaak mensen geïnterviewd die hun leven, of dat van een dierbare, dankten aan het feit dat iemand anders zich als orgaandonor had geregistreerd.

Bekijk ook de oproep van Fammes Muriel:

Laatst had ik opnieuw een interview met een vrouw die, doordat iemand anders zich had geregistreerd als donor, het leven van haar kind gered zag worden. En toen drong pas tot me door; als je zélf als moeder in zo’n situatie zit, wil je toch niets liever dan dat die tweede kans op een leven gegeven kan worden? Tuurlijk denk ik nu ‘dat overkomt mij niet’. Maar dat dachten al die anderen ook.

Wat als jij ineens een infectie aan je oog krijgt en blind dreigt te worden. Of je beste vriendin? Alleen daarom al lijkt het me niet meer dan logisch dat we het allemáál voor elkaar (en onszelf!) overhebben.

Goed nieuws: Jezelf als orgaandonor registeren duurt nu even lang als het delen van een Facebook-post of tweet. Alleen is doneren een soort van sharing dat er écht toe doet!. Eén korte handeling kan het leven redden van iemand anders. Omdat je die tweede kans zelf ook graag krijgt.

Toch hebben ruim 7 miljoen Nederlanders van 18 jaar en ouder hebben zich nog niet laten registeren als donor. En dat terwijl 86% van de Nederlanders vindt dat het afstaan van organen en weefsels na overlijden een goede zaak. Dus, eh, waar wachten we nog op?

Sharing is caring

Donor worden is even makkelijk als een social share. Daarom vind je op Famme naast onze welbekende Facebook, Pinterest en Whatsapp-knop deze week ook een speciale groene ‘donor worden’-knop. Klik er maar op! Je ziet direct een venster tevoorschijn komen om het jou zo makkelijk mogelijk te maken.

Stel je voor dat je zelf, je partner of één van je kinderen in deze situatie terecht komt. Dat je ernstig ziek raakt en je lot in de handen van een ander ligt. Je moet er niet aan denken, maar het gebeurt. Hoe fantastisch is het dan als er zoveel mogelijk mensen geregistreerd zijn? Misschien denk je nu: dat gebeurt mij allemaal niet… Maar je weet nooit hoe het leven loopt.

Wist je dat:

– Van alle mensen die in Nederland per jaar overlijden er maar een paar honderd mensen organen kunnen doneren omdat je voor orgaandonatie in het ziekenhuis moet overlijden?
– Er vorig jaar 134 mensen overleden aan hun ziekte omdat een donororgaan voor hen te laat kwam?
– De kans dat je ooit een orgaan nodig hebt groter is dan de kans dat je na overlijden een orgaan doneert?
– Er mensen zijn die al 25 jaar met een donorhart- of nier leven?

Donor worden. Waar wacht je nog op? Registreer nu! >

Reageer op artikel:
Als je zélf als moeder in zo’n situatie zit, wil je toch niets liever dan die tweede kans?’
Sluiten