Nieuw onderzoek: kinderen die als tweede geboren zijn, komen later sneller in de problemen

Kinderen die als tweede geboren zijn, hebben het niet makkelijk. Niet alleen moeten ze dealen met een broer of zus die de baas over ze speelt; ze lopen ook nog eens veel meer kans op latere leeftijd in de problemen te raken.

Rebelser gedrag

En dan hebben we het niet over problemen in de categorie fietsen zonder licht of een snoepje stelen bij Jamin. Volgens onderzoeker Joseph Doyle gaat het vaak om gedrag dat serieuze consequenties kan hebben. Joseph en zijn collega’s ontdekten dat vooral jongetjes die als tweede zijn geboren een stuk rebelser gedrag vertonen dan broers en zusjes. Voor het onderzoek keken ze naar duizenden kinderen in Europa en de Verenigde Staten. Daaruit blijkt dat deze kinderen later sneller problemen krijgen op school of met de wet.

LEES OOK: Onderzoek: jongere broers of zussen vinden zichzelf het grappigst

Opvoedstijl

Eén verklaring voor deze conclusie is dat de opvoedstijl van ouders verandert zodra een tweede kind zich aandient. De eerstgeborene krijgt immers in het begin de onverdeelde aandacht van de ouders terwijl het jongere kind de competitie aan moet met broer of zus. En als het gezin groeit, verandert de dynamiek.

In de criminaliteit

‘De eerstgeborene heeft volwassenen als rolmodel. De later geboren kinderen hebben een rolmodel dat vaak een irrationele peuter is – beter bekend als hun broer of zus. Ouders zijn dus op een andere manier betrokken en dan is er ook nog de invloed van een broer of zus die ervoor zorgt dat die kinderen later meer problemen krijgen op de arbeidsmarkt of in de criminaliteit eindigen’, legt Joseph uit.

Dit betekent natuurlijk niet dat je als tweede geborene gedoemd bent – maar het betekent wel dat de geboortevolgorde nog meer invloed heeft dan we voorheen al dachten.

Broers en zussen kunnen het bloed onder je nagels vandaan halen, maar ze zijn ook heel gezond voor je.

Redbook Mag

Reageer op artikel:
Nieuw onderzoek: kinderen die als tweede geboren zijn, komen later sneller in de problemen
Sluiten