Alternatief voor smakeloze en ‘slechte’ potjes voeding

Kirsten: 'Weet je wat er in een potje zit?'

Culinair

‘Als niemand het hardop zegt, dan doen wij het. Ouders, weten jullie wel wat er in een potje zit? Nee, natuurlijk is het geen vergif en je bent ook géén slechte moeder dat je het af en toe doet, maar jullie hebben echt geen idee wat er allemaal met het product gebeurt voordat het in het schap ligt.’

Dat zegt Kirsten Toeset (36). Ze studeerde levensmiddelentechnologie (en bedrijfskunde, maar dat terzijde), en zij weet het wel.

Kirstens antwoord: ‘Het is allemaal niet zo best. Weet je dat zo’n potje maar liefst drie jaar buiten de koeling houdbaar is? Dat is alsof je als volwassene elke dag soep uit blik eet en denkt dat je heel gezond bezig bent. Het verschil zit hem in steriliseren versus pasteuriseren. Potjes worden gesteriliseerd, dat wil zeggen dat het product heel lang verhit wordt op een hele hoge temperatuur – zodat het zo lang mogelijk bewaard kan worden. Het gevolg: vaarwel eiwitten die het product smaak en voedingswaarde geven. Juist baby’s en kleine kinderen hebben die verse dingen nodig.’

Duurzaam alternatief: pasteuriseren

‘Wanneer een product gepasteuriseerd wordt en daarna koel bewaard, blijven de smaak en voedingsstoffen intact. Daarnaast zijn potjes eigenlijk niets meer dan ‘saus met stukjes zonder verschil in structuur’, waardoor baby’s niet leren hoe ze afzonderlijke smaken moeten herkennen, noch weten wat ze precies eten.’

Zoetekauw in wording

‘Plus: in vrijwel elk potje is een zoetfactor (appelsap, wortelsap of pompoen) toegevoegd, zodat onze kindertjes-met-natuurlijke-voorkeur-voor-zoet het gemakkelijker eten. Met andere woorden: elk hapje is een zoet hapje. Knappe mama die haar kind daarna enthousiast krijgt voor een stronk niet-zoete broccoli. En laat de smaak van een kind nou net grotendeels in dat eerste jaar ontwikkeld worden. ‘

Wat geef je je kinderen te eten en wat vooral niet? Omdat veel Famme-mama’s met drukke levens nou eenmaal alles zo goed (en gezond) mogelijk proberen te regelen, vond ik Kirstens betoog interessant. En met name haar oplossing. Want ja, ik beken, mijn dochter eet heus wel eens uit een potje.

Reality check: elke dag koken is een uitdaging

Tot zover het pleidooi tegen potjes. Toen werd Kirsten moeder. Van Kiki (inmiddels 5), Billie (nu 3) en Benja (0). Natúúrlijk nam zij zich ook voor om elke dag vers te koken voor de kinderen, maar zoals elke moeder kwam ook zij erachter dat dat niet altijd lukte. Maar in tegenstelling tot veel andere moeders die er minder moeite mee hebben om dan een beroep te doen op potjes, had zij dat wel. Ze ging op onderzoek uit en verbaasde zich erover dat er geen gezonde klaargemaakte kinderhapjes waren. Dus ging ze ze zelf maken.

Niet alleen om haar eigen kinderen gezond en lekker te eten te geven, maar ook om een vuist te maken tegen het Nederlandse Voedingscentrum, dat in haar ogen verkeerde adviezen afgeeft. Zoals? ‘Het Voedingscentrum vindt potjes een prima alternatief voor kleintjes en raadt het bijvoorbeeld af om vette producten te eten, terwijl kleine kinderen juist goede vetten nodig hebben! Het Voedingscentrum adviseert om magere producten te kopen – fout! Los van het feit dat die magere yoghurt vervolgens opgeleukt wordt door ouders met zoetstof of suiker (anders eet ‘ie dat zure bakje vaak niet op), zijn die vetten ook gewoon nodig zodat je kind langer een verzadigd gevoel heeft. Hou op met je magere kaas en magere melk; het lichaam van je kind heeft die vetten nodig om te groeien en te ontwikkelen! Kinderen worden niet dik van een beetje vet; kinderen worden dik van te veel suiker (in het koekje, op de boterham, in de diksap, in het toetje, in de fruithapjes in de pyjamapapjes). En van stilzitten. Een wezenlijk verschil.’

Vers uit de Kleine Keuken

Feit: zelf koken is altijd dé beste manier. Maar als dat er onverhoopt niet van komt… De Kleine Keuken heten de maaltijden, koekjes en beleg die Kirsten – inmiddels met drie andere meiden – maakt. Ze liggen in de schappen bij Marqt, zijn online te bestellen en vanaf deze week ligt het beleg van de Kleine Keuken in alle Jumbo-filialen in Nederland.

Baby-biscuits 2.0

Kirsten: ‘We kijken en laten ons door moeders vertellen welke producten hun kinderen lekker vinden. En vervolgens maken we daar een goede versie van. We halen de geraffineerde suikers eruit, evenals de palm- en transvetten. We gebruiken in plaats daarvan volkoren ingrediënten en goede vetten. Zo hebben we onder andere de populaire Baby biscuits (hallo suiker!), pindakaas (hallo suiker, palmvet en zout!) en appelstroop (hallo suikerbietenstroop!) ‘verbouwd’ naar 100% natuurlijke, suikervrije producten zonder onnodige toevoegingen. Zeg nou eerlijk: voor jezelf winkel je toch ook niet in het droogwarenschap?’

En voor als je het nog niet wist, deze dingen kun je beter niet aan je baby geven… >

Meer leuke content? Like ons op Facebook