Gina Koninkx
Gina Koninkx Kids 8 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Altijd ruziënde kinderen op de bank? 4 tips om de vrede in huis te bewaren en ruzies op te lossen

Twee bengels in huis? Dan zullen ze elkaar regelmatig in de haren vliegen. Natuurlijk hebben alle broertjes en zusjes wel eens ruzie met elkaar maar als je altijd ruziënde kinderen op de bank hebt zitten, is dat echt niet grappig. Hopelijk kunnen deze vier tips zorgen voor wat meer vrede in huis vanaf nu.

Altijd ruziënde kinderen in huis

Ruzie tussen je kinderen kan voor veel negatieve vibes zorgen in huis. Natuurlijk gebeurt dat overal wel eens maar als je altijd ruziënde kinderen in huis hebt, is dat absoluut niet bevorderlijk voor een relaxte sfeer in huis. Als ouder kun je veel doen om in te grijpen, heb je aan al deze tips gedacht?

1. Leg duidelijk uit wat de normen en waarden in jullie huis zijn

Het is belangrijk dat jij en je partner van begin af aan duidelijk uitleggen wat de normen en waarden zijn binnen jullie huishouden. Natuurlijk is dit ook iets dat automatisch gebeurt, maar wees je ervan bewust dat er veel meer manieren zijn waarop je dit kan delen met je kinderen.

Zo kun je op de koelkast een mooie poster hangen met de tien belangrijkste regels (en normen en waarden) in jullie huis. Dat jullie elkaar liefhebben bijvoorbeeld en altijd gedag zeggen tegen elkaar als je de deur uitgaat, óók als jullie ruzie hebben.

2. Laat ze zelf ruzies oplossen en assisteer waar nodig is

Het is goed om je kinderen van jongs af aan te leren hoe ze zelf een ruzie kunnen oplossen. Dit doe je door zelf het goede voorbeeld te geven en ze hier zeker als ze nog jong zijn bij te assisteren. Vraag ze bij een ruzie hoe ze zelf denken dit te kunnen oplossen. Waar nodig kun je tips geven. Vraag daarna of ze allebei blij zijn met de oplossing.

3. Luister naar je kinderen

Het is belangrijk om als ouder goed naar je kind te luisteren, hierdoor kun je er ook achter komen of er een patroon zit in de ruzies. Vraag aan allebei wat er is gebeurd en probeer neutraal te blijven in de situatie.

Wijs zeker niet een schuldige aan. Natuurlijk heeft het consequenties als de een de ander heeft geslagen, maar probeer niet één kind de schuld te geven van de continu terugkerende ruzies. Stel open vragen als ‘Hoe denk je dat dat voor je zusje voelt’ of ‘Hoe kun je ervoor zorgen dat je broertje en jij nu weer fijn samen kunnen verder spelen’?

4. Leer ze ook dat deze ruzies consequenties hebben

Als je altijd ruziënde kinderen in huis hebt, doet dat veel met de sfeer. Hoewel je oplossingsgericht wil denken en niet altijd zin hebt in discussies, is het belangrijk dat je kinderen ook leren dat hun ruzies consequenties hebben. Dit kan in de vorm van een straf (zoals een time-out op de trap) maar ook in het belonen van het kind dat zich de hele dag goed heeft gedragen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Altijd ruziënde kinderen op de bank? 4 tips om de vrede in huis te bewaren en ruzies op te lossen
Sluiten