Marleen Staal
Marleen Staal Kids 13 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

Wees een Amber Alert voor: zo leer je jouw kind zichzelf te beschermen

“Neem geen snoepjes aan van een vreemde.” Je bent zelf misschien wel met dit zinnetje opgegroeid en dat is niet voor niets. Per jaar raken ongeveer 20.000 kinderen vermist. En uit cijfers van Amber Alert blijkt dat jaarlijks zo’n 2.000 gevaar lopen bij vermissing. Om dit te voorkomen, kun je als ouder zelf al veel doen om je kind zichzelf te leren beschermen.

Voorkom een Amber Alert

Je moet er niet aan denken. Jouw kind speelt vrolijk buiten, maar zodra je roept om te komen eten, krijg je geen reactie. Het is de nachtmerrie van iedere ouder. Hoewel je misschien niet altijd volledig kan voorbereid zijn op een dergelijke situatie, kun je jouw kind wel helpen om zichzelf hiertegen te beschermen. Het kan de kans verkleinen dat een vermissing in de praktijk ook daadwerkelijk gebeurt.

Uit het hoofd leren

Niet alleen is het belangrijk dat jouw kind het telefoonnummer van thuis en zijn of haar thuisadres uit het hoofd kent, het is verstandig om dit ook te doen van een vertrouwenspersoon. Mochten jij of je partner om wat voor reden dan ook niet in de buurt zijn, kunnen ze altijd een tweede persoon alarmeren.

Niet alleen een vertrouwenspersoon, maar een omgeving die veilig voelt voor je kind is ook van belang. En die kan hij zelf creëren. Speelt jouw kind graag in de buurt? Zorg dat hij of zij vertrouwt raakt met de buren en de wijk, door de buren bij naam te leren kennen bijvoorbeeld.

Daarnaast kun je jouw kind ook leren dat ze jou altijd om toestemming moeten vragen voordat ze met iemand meegaan. Of het nu gaat om een vriendje van school of een onbekende: niet zonder een duidelijke een ‘go‘ van jou of je partner.

De buurt

Hoe beter jouw kind zijn eigen buurt kent, des te sneller hem of haar iets opvalt als er iets verdachts gebeurt. Leer je kind in dat laatste geval dit jou of je partner altijd te zeggen.

Laat je kind daarnaast altijd samen met iemand naar school gaan en als ze een stukje lopen of fietsen, altijd iemand meenemen die ze kennen.

Leer je kind daarbij ook dat hoe leuk een aanbod van een vreemde ook klinkt, hij of zij nooit moet meegaan. Ook niet als de volwassene om hulp vraagt. Zeg altijd ‘nee’.

Internet

Het internet is een grote wereld waarin kwetsbare kinderen sneller gevaar lopen dan volwassen. Jouw kinderen op jonge leeftijd leren hier verstandig mee om te gaan, is wijs. Leer je kind het te zeggen als ze iets vervelends zien op internet en maak zelf gebruik van een kinderslot, zodat je kind alleen op kindvriendelijke websites terecht komt.

Alleen thuis

Het zal misschien een keer voorkomen dat je jouw kinderen even alleen thuis moet laten. Zelf kun je voorzichtig zijn door niet te lang weg te blijven, maar je kinderen kun je leren nooit de deur open te doen en ook tegen niemand te zeggen dat ze alleen thuis zijn.

In geval van nood

Wat je zelf kunt doen:

  • Ben je jouw kind kwijt? Zoek dan eerst op bekende plekken waar hij of zij kan zijn. Check de ruimtes binnenshuis en daarna de directe omgeving. Kijk ook op plekken die gevaarlijk zijn wat betreft verkeer en bel daarna vriendjes op waar jouw kind mogelijk kan zitten.
  • Vertrouw je het niet en kun je jouw kind nergens vinden? Bel dan altijd de politie.

Dit kun je jouw kind leren:

  • Leer je kind dat hij of zij hard moet roepen en weg moet proberen te vluchten als hij tegen zijn wil wordt meegenomen
  • Ook bij een onveilig gevoel, kun je je kind leren gelijk naar huis te komen of om hulp te vragen aan iemand die ze kennen

Meer tips over wat jij kan doen, vind je hier.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Wees een Amber Alert voor: zo leer je jouw kind zichzelf te beschermen
Sluiten