Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Mind 18 dec 2020

Voel jij je een ander persoon na je zwangerschap? Dat kan kloppen!

Een zwangerschap, bevalling én een nieuw mensje in jullie gezin erbij: dan kan het haast niet anders dan dat je verandert als persoon, nietwaar? En dat klopt. Je voelt je misschien anders, maar je wordt ook echt een ander persoon na je zwangerschap, blijkt uit onderzoek.

In de eerste plaats omdat je natuurlijk een enorme verantwoordelijkheid draagt voor dat kleine mensje in je armen, en zo zijn er nog wel wat redenen te bedenken.

Waarom voel je je een ander mens sinds je zwangerschap?

Wij leggen het uit aan je uit…

1. Je hebt andere prioriteiten als moeder

Als je moeder bent geworden, en misschien zelfs daarvoor al, komen je prioriteiten ergens anders te liggen. En met die prioriteiten die veranderen nadat je moeder bent geworden, verander jij als persoon ook. Wat voorheen nog het belangrijkste voor je was, denk aan je sociale leven, je werk, veel sporten, raakt op de achtergrond. Wat nu het belangrijkste in je leven is, is je pasgeboren baby. En hoe je dit mensje in je (oude) leven gaat verweven.

2. De invloed van hormonen

De persoon die je voor je zwangerschap was, ben je in ieder geval niet meer, dit blijkt ook uit onderzoek. De hormonen die tijdens je zwangerschap door je lichaam razen, kunnen je hersenen ook daadwerkelijk veranderen! Er blijven zelfs cellen met een andere genetische achtergrond achter in je lichaam die niet van jou, maar van je baby waren.

3. Je emoties zijn veranderd

Veel vrouwen die moeder zijn geworden merken ook een verschil in emoties bij zichzelf. Ze voelen zich kwetsbaarder en zijn banger en angstiger dan voorheen. Logisch, want er heerst altijd (op de achtergrond) de angst om je kind te verliezen. Aan de andere kant stroomt je hart over van liefde en kom je in een geheel nieuwe wereld terecht: de wereld die je bekijkt door de ogen van je kind. Een wereld vol fantasieën en wonderen, de mooie wereld waarin kinderen leven.

Vergeet je me-time niet

Het is dus helemaal niet gek dat jij jezelf een ander persoon voelt nadat je moeder bent geworden. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat dit gebeurt. Plan ook af en toe wat tijd voor jezelf in, zodat je niet alleen mama bent, maar ook jezelf weer een beetje (opnieuw) terug kan vinden.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Voel jij je een ander persoon na je zwangerschap? Dat kan kloppen!
Sluiten