Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kinderen 25 mei 2018
Leestijd: 3 minuten

Dit kunnen we leren van andere landen over opvoeden

Uiteindelijk is opvoeden iets wat je moet doen op een manier die goed voelt voor jou, zonder je iets aan te trekken van alle tegenstrijdige adviezen op internet. Maar dat betekent natuurlijk niet dat we de kunst niet een beetje mogen afkijken bij anderen.

Mei-Ling Hopgood schreef daar zelfs een boek over: ‘How Eskimos Keep Their Babies Warm: And Other Adventures in Parenting’. Ze keek daarvoor naar opvoedgewoontes in verschillende culturen – en daar kunnen we zeker wat inspiratie uit halen. Zo voeden ouders in andere landen hun kinderen op!

Opa’s en oma’s in China

Wil je eigenlijk heel graag dat je ouders een grote rol spelen in de opvoeding van je kind? Neem eens een voorbeeld aan China, waar grootouders vaak zelfs bij hun (klein)kinderen in huis wonen. Krijgen je kinderen meteen wat wijze levenslessen mee.

Foto van een Aziatische oude vrouw
Nick Karvounis

Positiviteit in Denemarken

Ooit gehoord van ‘the Danish way of parenting’? Die focust onder andere op op empathie, samenzijn, veel (buiten)spelen, authenticiteit én anders naar dingen kijken. Denen leren hun kinderen om altijd het positieve van dingen in te zien. En dat werpt zijn vruchten af: kinderen gaan dan namelijk ook positiever naar zichzelf kijken.

LEES OOK: Wat deze ouders zeggen over het opvoeden van dochters is zó herkenbaar

Zindelijkheid in Vietnam

In Nederlandse landen worden kinderen meestal overdag zindelijk tussen de 2 en 3 jaar oud – en dan moet je na de nacht nog steeds die vieze luier verschonen (met liefde, maar toch…) Maar dat kan ook eerder: in Vietnam beginnen ze bijvoorbeeld al vlak na de geboorte met kinderen zindelijk maken.. Ze gebruiken daar ook een fluitgeluidje dat kinderen op den duur gaan associëren met plassen, en dat helpt eraan mee dat kinderen na negen maanden vaak al op het potje kunnen.

Eten in Frankrijk

Als je ene kind om half zes bij hockey moet zijn, en zijn broertje of zusje bij een vriendje speelt tot zes uur, schiet het samen avondeten er al snel bij in. Ook in andere situaties hebben we nogal eens de neiging om te weinig aandacht te besteden aan onze maaltijden – bijvoorbeeld door voor de tv te eten. In Frankrijk doen ze dat anders. Daar zitten ook de kinderen uren aan tafel, en dat helpt bij een groter saamhorigheidsgevoel.

Foto van een kindje dat naar eten kijkt
Hal Gatewood

Broers en zussen helpen opvoeden in Polynesië

Natuurlijk weet je nog wel ongeveer hoe je wilden dat jouw ouders je behandelden toen jij een kind was – maar ja, dat is wel tientallen jaren geleden. Oudere kinderen kunnen zich doorgaans veel beter in hun broertjes en zusjes verplaatsen, en dat is dan ook waarom zij in Polynesië helpen bij de opvoeding.

Vaders in Midden-Afrika

De Nederlandse samenleving wordt dan wel steeds geëmancipeerder, maar onbewust houden we vaak toch nog vast aan een vaste rolverdeling. De moeder haalt de kinderen van school op, vaders gaan boodschappen met ze doen… Natuurlijk kan dat wel gewisseld worden, maar dat valt op. Maar dat is niet zo bij de Aka-stam in Afrika, waar de rollen van ouders superflexibel zijn. Een betere manier om je kind geëmancipeerd op te voeden, is er niet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Business InsiderNational Public Radio

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme