Susan Dalstra
Susan Dalstra Verhalen 29 sep 2017

Kun je ook niet naar horrorfilms kijken? Daar is een wetenschappelijke reden voor

Je kan de wereld onderverdelen in twee typen mensen: zij die het heerlijk vinden om te griezelen bij een horrorfilm en zij die nog liever een middag gaan kantklossen in een bejaardencentrum dan dat ze vrijwillig in een bioscoop naar een moordlustige clown kijken. 

Halloween

Halloween is weer in aantocht en hoewel dat in Nederland niet echt uitgebreid gevierd wordt, betekent dit wel dat de bioscoop en Netflix weer volstroomt met horrorfilms. Je hebt mensen die daar dolenthousiast van worden, maar twijfel niet aan jezelf als je horrorfilms kijken onder het vakje ‘minst leuke activiteiten op aard’ schaart.

Amagdyla

Er is namelijk een biologisch verklaarbare reden waarom sommige mensen horrorfilms leuk vinden en anderen niet. Dat heeft alles te maken met de amagdyla, ook wel de amandelkern genoemd. Dit is het gedeelte in het brein dat je vecht- of vluchtreactie controleert. ‘Sommige mensen hebben wanneer ze opgroeien om wat voor reden dan ook een actievere amagdyla. Die mensen hebben een veel ontwikkeldere amagdyla’, zegt professor Kelly Hopkins-Alvarez.

‘De reden waarom de ene amagdyla ontwikkelder is dan de andere, heeft vaak te maken met trauma’s uit je jeugd. Denk aan hechtingsproblemen met verzorgers, verwaarlozing, slechte voeding, armoede, substantieel misbruik, enzovoort’, aldus Kelly.

Tolerantiegrens

Een andere reden is dat sommige mensen simpelweg anders in elkaar zitten. Met andere woorden: sommige mensen hebben een hogere tolerantiegrens voor angst. ‘Ik had ooit een cliënt die vertelde dat toen ze jong was, ze enge films keek met haar moeder. Dat gaf haar een veilig gevoel. Soms lachten ze zelfs samen om spannende scènes. Zo kreeg ze een heel goed gevoel voor wat realiteit en wat fantasie is.’

Adrenaline

Daarnaast gaan mensen verschillend om met de aanmaak van adrenaline. De een ervaart adrenaline als een positief ding, terwijl het voor de ander juist negatief uitpakt. Mensen met een positieve reactie genieten van de spanning en de verhoogde hartslag die dat meebrengt. Voor sommigen is het vrijwel onmogelijk om daar van te genieten en kan teveel adrenaline zorgen voor een paniekaanval of zelfs een trauma.

Mensen met een overactieve amagdyla, kunnen angst ervaren wanneer ze met iets onbekends worden geconfronteerd. ‘Dit kan zijn als je net een enge film hebt gehoord, maar ook wanneer je een liedje hoort dat een oude herinnering boven water brengt.’

Hoogsensitief

Niet iedereen die een horrorfilm ervaart als, nouja, pure horror, is hoogsenstitief, maar veel uit deze groep vallen wel onder die categorie. Iemand die hoogsensitief is, raakt snel overprikkeld door haar omgeving. Dat kan komen door stress, maar ook door licht en sociale situaties. Een hoogsensitief iemand ervaart de intensiteit van een horrorfilm daardoor op een totaal ander niveau dan iemand die dat niet is.

Perfect legitieme reden dus om dit filmseizoen met een héle groot boog om It te lopen.

Ook maar niet kijken als je een overactieve amagdyla hebt: deze tiener verkleedt 3-jarige broertje als It-clown en het is scary en geweldig tegelijk. 

Reader's Digest

Reageer op artikel:
Kun je ook niet naar horrorfilms kijken? Daar is een wetenschappelijke reden voor
Sluiten