Susan Dalstra
Susan Dalstra Mind 29 sep 2017

De wetenschappelijke verklaring waarom je niet van horror houdt

Je kan de wereld onderverdelen in twee typen mensen: zij die het heerlijk vinden om te griezelen bij een horrorfilm en zij die nog liever een middag gaan kantklossen in een bejaardencentrum dan dat ze vrijwillig in een bioscoop naar een moordlustige clown kijken. 

Je hebt mensen die dolenthousiast worden van horrorfilms, maar twijfel niet aan jezelf als je horrorfilms kijken onder het vakje ‘minst leuke activiteiten op aard’ schaart.

Amagdyla

Er is een biologisch verklaarbare reden waarom sommige mensen horrorfilms leuk vinden en anderen niet. Dat heeft alles te maken met de amagdyla, ook wel de amandelkern genoemd.

Dit is het gedeelte in het brein dat je vecht- of vluchtreactie controleert. ‘Sommige mensen hebben wanneer ze opgroeien om wat voor reden dan ook een actievere amagdyla. Die mensen hebben een veel ontwikkeldere amagdyla’, zegt professor Kelly Hopkins-Alvarez.

‘De reden waarom de ene amagdyla ontwikkelder is dan de andere, heeft vaak te maken met trauma’s uit je jeugd. Denk aan hechtingsproblemen met verzorgers, verwaarlozing, slechte voeding, armoede, substantieel misbruik, enzovoort’, aldus Kelly.

Heb je regelmatig last van angst- of paniekgevoelens? Dan kan dit PMS zijn

Tolerantiegrens

Een andere reden is dat sommige mensen simpelweg anders in elkaar zitten. Met andere woorden: sommige mensen hebben een hogere tolerantiegrens voor angst.

‘Ik had ooit een cliënt die vertelde dat toen ze jong was, ze enge films keek met haar moeder. Dat gaf haar een veilig gevoel. Soms lachten ze zelfs samen om spannende scènes. Zo kreeg ze een heel goed gevoel voor wat realiteit en wat fantasie is.’

Adrenaline

Daarnaast gaan mensen verschillend om met de aanmaak van adrenaline. De een ervaart adrenaline als een positief ding, terwijl het voor de ander juist negatief uitpakt.

Mensen met een positieve reactie genieten van de spanning en de verhoogde hartslag die dat meebrengt. Voor sommigen is het vrijwel onmogelijk om daar van te genieten en kan teveel adrenaline zorgen voor een paniekaanval of zelfs een trauma.

Mensen met een overactieve amagdyla, kunnen angst ervaren wanneer ze met iets onbekends worden geconfronteerd. ‘Dit kan zijn als je net een enge film hebt gehoord, maar ook wanneer je een liedje hoort dat een oude herinnering boven water brengt.’

Angst om alleen te zijn moet nooit een reden zijn om een relatie niet durven te verbreken

Hoogsensitief

Niet iedereen die een horrorfilm ervaart als, nouja, pure horror, is hoogsenstitief, maar veel uit deze groep vallen wel onder die categorie.

Iemand die hoogsensitief is, raakt snel overprikkeld door haar omgeving. Dat kan komen door stress, maar ook door licht en sociale situaties. Een hoogsensitief iemand ervaart de intensiteit van een horrorfilm daardoor op een totaal ander niveau dan iemand die dat niet is.

Perfect legitieme reden dus om dit filmseizoen met een héle groot boog om horror te lopen.

18 signalen dat je kind last heeft van angst

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reader's Digest

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
De wetenschappelijke verklaring waarom je niet van horror houdt
Sluiten