Deze 9 subtiele tekenen vertellen je of je kind last heeft van angstige gevoelens
Kinderen zijn vaak bang voor van alles; van honden tot inbrekers en van onweer tot verlaten worden. Angst bij je kind is normaal en hoort bij het opgroeien. Het maakt je kind alert en zo kan hij zichzelf behoeden tegen gevaar. Soms slaan de angsten echter door en als ouder heb je dat niet altijd even goed door.
Kinderen vertellen je niet altijd openlijk wanneer ze zich zorgen maken of bang zijn. Gelukkig kun je aan de volgende subtiele tekens opmerken of je kind last heeft van angstige gevoelens. Als je daar alert op bent, kun je tijdig een oplossing verzinnen voor jou en je kind.
LEES OOK: Wat moet je doen als je kind bang is? 5 typische kinderangsten plus oplossingen
1. Vaker op de iPad
Alle kinderen zijn natuurlijk dol op iPads en alle andere technologische apparaatjes. Als kinderen er vaak om gaan vragen, bestaat de kans dat ze in de wereld van de schermen willen wegvluchten. Dit kan te maken hebben met angst. Door spelletjes te spelen of video’s te kijken kan je kind zich even afsluiten van de buitenwereld. Als je dit opmerkt kun je iets vaker een spelletje met je kind gaan spelen om hem om een andere manier veiligheid plezier te bieden.
2. Handen wassen
Verschillende subtiele fysieke rituelen kunnen te maken hebben met angst bij kinderen. Zo gaan kinderen vaker handen wassen, nagelbijten, krabben of zweten. Het kan is sommige gevallen zelfs zo erg worden dat het een obsessieve handeling wordt. Kinderen denken namelijk dat ze door deze handelingen uit te voeren meer controle krijgen over hun angst. Meditatie en training in denkpatronen kunnen hier een oplossing in bieden.
3. Bij je in bed slapen
Als je kind vaker wakker wordt in de nacht en moeite heeft om in slaap te komen, wil hij vaak lekker bij zijn ouders in bed kruipen. Dit kan een teken zijn van angst en hij dat wil hij graag wegdoezelen door veiligheid te zoeken. Dit kun je het beste oplossen door je kind een slaapritueel aan te leren. Je kunt je kind bijvoorbeeld eerst voorlezen, helpen naar bed gaan of kalmerende muziek aan zetten.
4. Je kind wil zijn lievelingseten niet meer
Je zou kunnen denken dat je kind kieskeurig is geworden, maar als hij zijn bord patatjes niet eens meer op eet is er wel degelijk iets aan de hand. Ook eetproblemen worden geassocieerd met angst en je kind kan echt tegen de avondmaaltijd op zien. Hou dus goed in de gaten of je kind vanuit opstandigheid zijn bordje laat staan of dat dit een andere achterliggende reden heeft.
5. Alles vragen
Kinderen staan erom bekend dat ze veel vragen stellen, maar wanneer de vragen meerdere keren per dag beginnen te komen kan dit duiden op angst. Kinderen willen graag bevestiging en gerust gesteld worden als ze angstig zijn. Geef je kind de tijd om zijn vragen zelf te beantwoorden en stel hem daarna gerust. Zo krijgt je kind weer een beetje meer zelfvertrouwen en voelt hij zich veel rustiger.
6. Klagen over pijntjes
Geeft je kind aan dat hij hoofdpijn of buikpijn heeft en blijft hij er maar over doorgaan? Dan is er wellicht iets anders aan de hand dan een griepje. Fysieke pijn gaat gepaard met stress en door kalmerende ademhalingsoefeningen kan de pijn verminderd worden.
7. Alles perfect willen hebben
Perfectionisme is natuurlijk altijd goed, maar bij kinderen kan het erg doorslaan. Als ze zich te erg focussen op het halen van hoge cijfers of beoordelingen maakt dit ze erg angstig. Bang om afgewezen te worden of het niet goed te doen. Dit kan op school, maar ook bij sport en hobby’s plaatsvinden. Probeer er zo veel mogelijk met je kind over te blijven praten.
8. Prikkelbaar
Heb je een paar plotselinge stemmingswisselingen bij je kind opgemerkt? Bijvoorbeeld dat hij ineens heel agressief of verdrietig werd? Dan is dit de manier waarop je kind zijn angsten laat zien. Probeer om samen met je kind tot de kern van het probleem te komen en help hem uit te zoeken wat er dwars zit.
LEES OOK: 6 yogaposes die elk kinderbrein tot rust laten komen
9. Uitgeput na school
Een van de belangrijkste symptomen van angst is extreme vermoeidheid. Je kind komt thuis van school en ploft uitgeput op de bank, terwijl hij wel gewoon acht tot tien uur heeft geslapen. Waarschijnlijk zijn de hersenen en spieren overbelast door het piekeren. Help je kind te ontspannen door kalmerende ademhalingstechnieken te oefenen of door samen na de school wat yoga te doen.