Janne Vogel
Janne Vogel Kids 5 mrt 2018

Voor deze 7 ‘gekke’ dingen is je peuter als de dood

Dat je peuter bang is in het donker weet je inmiddels wel, maar wist je dat ook deze dingen hem de stuipen op het lijf jagen? Over het algemeen is bang zijn hartstikke normaal en veranderen zijn angsten naarmate hij ouder wordt. Toch is het af en toe handig om te weten wat er allemaal in zijn hoofd omgaat. Zie hier: de peuter-angsten-top zeven.

Het gaat echt wel iets verder dan die draken in zijn kast of die monsters onder zijn bed. Peuters kunnen ook angstig zijn voor dingen die je niet zo snel zou verwachten, zoals alledaagse gebeurtenissen of voorwerpen. Goed om even rekening mee te houden dus.

1. De wc en de badkamer

Wat hij denkt: De wc maakt veel geluid en ik ben bang om erin te vallen. Ik ga liever gewoon helemaal de badkamer niet in.
Hoe je ‘m helpt: Jonge kinderen kunnen de badkamer/wc een nogal griezelige plek vinden. De harde (doorspoel)geluiden, water dat in de afvoer verdwijnt en andere mechanische functies kunnen je peuter kippenvel bezorgen. Laat je kind zien hoe alles werkt en oefen met hem. Laat hem bijvoorbeeld een klein stukje wc-papier doorspelen en kijk samen met hem waar het heen gaat. Ook fijn: zet een klein opstapje of krukje voor ‘m neer, zodat hij de wc makkelijk en veilig kan gebruiken. Zo zal hij minder bang zijn om erin te vallen en kunnen al die horrorscenario’s uitblijven.

2. Verlating

Wat hij denkt: Waarom verlaat je me? Straks komt ze nooit meer terug!
Hoe je ‘m helpt: Hij maakt niet zomaar een drama van jullie afscheid op de crèche; iets in hem is bang dat je niet meer terug zal komen. Jij bent dé persoon die voor ‘m zorgt, dus het liefst heeft hij je zo dicht mogelijk bij zich. De hele dag. De tip: stel een vaste afscheidsroutine in. Een korte, dat wel. Zorg dat hij betrokken raakt bij een activiteit voor je weggaat en zeg ‘m elke keer op dezelfde manier gedag. Let op: sneak niet stiekem weg als hij afleiding heeft, zorg wel voor een afscheid. Een goede afscheidsroutine zorgt ervoor dat hij op den duur weet dat mama écht wel terugkomt.

LEES OOK: Deze 9 subtiele tekenen vertellen je of je kind last heeft van angstige gevoelens

3. Alleen zijn

Wat hij denkt: Zo lang jij bij me bent in de kamer voel ik me veilig, ik vind het niet leuk als je uit mijn zicht bent.
Hoe je ‘m helpt: Maak er een spelletje van om je peuter aan het alleen zijn te laten wennen. Ga om beurten een keertje in een andere kamer zitten, waar je elkaar nog steeds kunt zien en horen. Doe dit heel kort en laat hem aangeven wanneer hij wil dat je terugkomt. Uiteindelijk kan je peuter in een andere kamer zijn dan jij zonder dat hij daar in paniek van raakt. Natuurlijk is het echt niet de bedoeling dat je peuter zijn hele eigen leven gaat leven in huis, maar het is soms fijn als je eventjes weg kan lopen zonder dat dit voor problemen zorgt.

4. Enge dromen

Wat hij denkt: Ik vind het eng om alleen te slapen omdat ik soms nachtmerries heb.
Hoe je ‘m helpt: Dat enge dromen angstaanjagend zijn was natuurlijk al wel duidelijk, maar dat dit er ook voor kan zorgen dat je peuter het eng vindt om te gaan slapen, wist je misschien nog niet. Het kan lastig voor hem zijn om zijn dromen te scheiden van de realiteit, wat het eng maakt om te gaan slapen. Troost je kind na een nachtmerrie en geef ‘m zijn favoriete dekentje of knuffel. Vertel dat hij veilig is en dat jij altijd hier zal zijn om te helpen. Als je kind écht terrornachtmerries heeft, kan het een oplossing zijn om langs de dokter te gaan, maar over het algemeen zijn enge dromen heel normaal.

5. Haren wassen/knippen, nagels knippen en tanden poetsen

Wat hij denkt: Help.
Hoe je ‘m helpt: Kinderen kunnen het als ontzettend heftig ervaren als iemand met een schaar heel dicht bij hun hoofd, gezicht of vingers komt. Shampoo in de ogen voelt als een regelrechte ramp en ook nagels knippen en tanden poetsen ervaren kinderen soms als ‘pijnlijk’, ook als ze dit eigenlijk niet voelen. Ze hebben vooral het gevoel dat ze geen controle hebben en kunnen hier heel erg van in paniek raken. En die angst om in paniek te raken maakt ze alleen nog maar gevoeliger. Tip: praten. Probeer zo goed mogelijk uit te vinden wat je kind precies zo eng vindt. Als je erachter bent, kun je proberen de handeling eerst bij je zelf te laten zien. Knip je eigen nagel of een stukje van je haar bijvoorbeeld. Je kind zal zien dat er niets gebeurt en dat jij geen pijn ervaart. Laat je kind verder meedenken over oplossingen om hem de zelfcontrole zoveel mogelijk terug te geven.

LEES OOK: 3 veel voorkomende angsten waar je je als ouder geen zorgen om hoeft te maken

6. Wondjes, ziektes, bloed en andere beschadigingen

Wat hij denkt: Ik loop leeg. Ik ben kapot. Wat gebeurt er?!
Hoe je ‘m helpt: Het is natuurlijk ook een hartstikke eng gezicht als er opeens bloed uit je stroomt. Maar de paniek die je peuter voelt ontstaat vooral omdat hij het nog niet helemaal kan plaatsen. Help hem uitleggen wat er is gebeurd door ‘m een kleine biologie-lesje te geven, verzorg zijn wondje samen met hem en kijk samen door de dagen heen hoe het geneest. In de loop van de tijd zal je peuter begrijpen wat er gebeurt wanneer hij een wondje oploopt en niet meteen denken dat hij ‘kapot aan het gaan is’.

7. Veranderende angsten

Jonge kinderen hebben vaak angsten die niet heel reëel zijn. Naarmate ze ouder worden zijn ze weer bang voor hele andere dingen. Bijvoorbeeld voor brand in huis, een inbraak of de dood van een familielid. Ook worden ze gevoeliger voor het oordeel van anderen, wat weer een heel ander soort angsten met zich meebrengt.

Parents.com

Reageer op artikel:
Voor deze 7 ‘gekke’ dingen is je peuter als de dood
Sluiten