Iris Kodde
Iris Kodde Mind januari 7, 2016

Angstig aangelegd? Dan kun je dít waarschijnlijk heel goed

Ben jij over het algemeen angstig aangelegd? Maak je je bijvoorbeeld al-tijd zorgen? Als het niet om jezelf is dan is het wel om een ander? Dan is er hier een lichtpuntje in jouw ‘duisternis’!

Want als je angstig bent aangelegd betekent dit dat je goed bent in het herkennen van negatieve emoties bij anderen volgens dit onderzoek. En laten we eerlijk wezen, wat is er fijner dan die vriendin die al-tijd doorheeft als het wat minder met je gaat? Daarnaast kwamen er nog meer interessante resultaten uit dit onderzoek: angstige mensen gebruiken een ander gedeelte van hun brein om de emoties in te schatten. Het gedeelte dat zij gebruiken hangt samen met fysieke actie.

Survival mode AAN

Klinkt wat ingewikkeld, maar komt op het volgende neer: angstige mensen zien de negatieve emoties niet alleen sneller, maar weten daar ook sneller naar te handelen. Dit houdt in dat ze sneller in ‘survival mode‘ zullen stappen als dit nodig is.

Voor het onderzoek hebben 24 volwassenen een enquête ingevuld. Hier moesten de deelnemers foto’s bekijken van mensen die verschillende emoties hadden. Vervolgens moesten ze invullen welke emotie er afgebeeld werd. Terwijl de deelnemers naar de foto’s keken, werd er door de onderzoekers gekeken welke signalen er in hun hersenen kwamen, zodat ze konden zien welke delen van de hersenen actief waren.

Aangezien 24 een klein aantal is, valt er nog niks met zekerheid te zeggen. Maar ja, we hebben in ieder geval goede hoop voor dit positieve sociale puntje!

Ben jij ook angstig aangelegd? En merk je ook dat je hier goed in bent? Reageer op onze Facebook!

Voor als je bang bent voor spinnen: Zo kom je binnen twee minuten van je spinnen-angst af >

Reageer op artikel:
Angstig aangelegd? Dan kun je dít waarschijnlijk heel goed
Sluiten