Anne onderging een ‘natuurlijke keizersnede’

Anne Tel (39) is moeder van Felicia (4) en Sebastiaan (twee maanden). Felicia werd geboren met een traditionele keizersnede, Sebastiaan met een natuurlijke keizersnede: een gentle sectio. Anne zou het liefst willen dat álle ziekenhuizen deze mogelijkheid bieden. Wat houdt de gentle sectio in?

‘Mijn eerste bevalling liep totaal anders dan ik had verwacht. Ik wilde thuis bevallen in een bad, intiem met alleen mijn man en een verloskundige. Bij kaarslicht, met muziek. De dag na de uitgerekende datum werd ik opgenomen in het ziekenhuis vanwege zwangerschapsvergiftiging. Het inleiden mislukte en na vijf dagen ziekenhuis en 24 uur weeën eindigde ik op een operatietafel met twaalf man personeel, onder TL-licht. Opeens was Felicia er. Ze werd meteen meegenomen naar de kraamafdeling. Daardoor voelde het allemaal nogal onwerkelijk. Ik wilde niets liever dan haar bij me hebben. Pas ruim een uur na de bevalling mocht ik haar vasthouden. Toen ik zwanger was van Sebastiaan, werd uiteindelijk duidelijk dat het opnieuw een keizersnede zou worden. Toen las ik over de gentle sectio, de ‘natuurlijke keizersnede’. Ik ben ik er meteen ingedoken. Ziekenhuis Amstelland deed de gentle sectio, was dichtbij én ik had er goede verhalen over gehoord. Maar jammer genoeg is er online verder weinig over te vinden. Daardoor ontstond samen met het ziekenhuis het idee om mijn gentle sectio te filmen. Zodat er meer bekendheid over deze manier van bevallen komt en andere patiënten zich er goed op kunnen voorbereiden.’

‘Al een paar minuten na de keizersnede lag Sebastiaan bij me’

‘Een gentle sectio is hetzelfde als een gewone keizersnede, maar er wordt meer aandacht gegeven aan de beleving van de patiënt. Elke handeling wordt uitgelegd door de arts, over alles wordt gecommuniceerd met jou en er is permanent een verpleegkundige om de ouders te begeleiden. Ook wordt de begeleiding naar de keizersnede toe en de operatie zelf door één arts gedaan. Als je baby uit je buik wordt gehaald laten ze het doek zakken, zodat je ook écht kunt meekijken als je kind uit je lichaam komt. Dat eerste moment met Felicia had ik gemist. Direct Sebastiaans geboorte werd hij gecontroleerd, maar een paar minuten na de bevalling lag hij alweer bij me. Zelfs tijdens het hechten lag hij gewoon huid-op-huid. Het voelde rustiger, intiemer, natuurlijker, minder steriel en minder klinisch dan mijn bevalling van Felicia. Felicia zag ik pas terug toen ze al helemaal was aangekleed; een Zwitsalbaby. Sebastiaan is juist niet meer bij mij en Frank weggeweest. Zo hoort het ook. Wellicht kwam daardoor ook mijn borstvoeding snel op gang en ging het aanleggen meteen goed. Bij Felicia kwam de borstvoeding na vijf dagen op gang, zij heeft eigenlijk nooit goed ‘gepakt’. Ik kan een gentle sectio andere vrouwen alleen maar aanraden, als ze een keizersnede ondergaan. Natuurlijk is een gentle sectio niet voor iedereen haalbaar. Bij een spoedkeizersnede of complicaties bij moeder of kind is het niet altijd mogelijk om je kind bij je te houden. Maar verder pleit ik ervoor dat de gentle sectio standaard wordt in Nederland. Wat kan er in hemelsnaam op tegen zijn dat moeder en kind samen een zo goed mogelijke start hebben?’

Hier zie je de video van Annes gentle sectio:

Deze fotograaf laat zien hoe bijzonder een keizersnede is! >

Een gentle sectio, had jij er al van gehoord? Wat vind je ervan? Praat erover mee op Facebook!

Reageer op artikel:
Anne onderging een ‘natuurlijke keizersnede’
Sluiten