Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Persoonlijk 15 mrt 2019
Leestijd: 3 minuten

Anoniem: ‘Ik wil trots zijn op wat ik heb gedaan, niet op mijn gewicht’

Dat ene getalletje op de weegschaal, waarom doet dat toch zoveel met ons? Dat ene klein ding kan zoveel met je doen, met je humeur, je zelfvertrouwen, je garderobe, je plan voor de dag, noem maar op. Voor veel vrouwen geldt: hoe lager het getal, hoe beter je je voelt. Maar probeer eens te realiseren hoeveel impact datgene op je leven heeft.

Deze vrouw besloot dat het genoeg was. Ze stond niet langer toe dat dat ene getal zoveel van haar leven ‘bestuurt’. Ze vertelt:

Eén getal, zoveel impact

‘Als ik naar oude foto’s van mezelf kijk, dan weet ik precies hoeveel ik die dag woog. Ik kan je zo vertellen of ik mij die dag ‘dik’ of ‘dun’ voelde, of ik die dag mijn armen of mijn kin haatte, of hoe zelfverzekerd ik me voelde. Dat kan ik je vertellen door alleen al te kijken naar mijn houding. Mijn brein werkt zo dat ik me dan weer niet kan herinneren of ik die dag toevallig een geluksmomentje heb meegemaakt, of het lekker weer was of niet, of andere positieve details van welke dag het ook was.

Naarmate ik ouder word en nu ik moeder ben, realiseer ik me een paar dingen. Eén: hoe absurd is dit allemaal en twee: ik wens mijn kinderen toe dat zij, wanneer ze later naar foto’s van vroeger kijken, herinneren wat ze die dag hebben gedaan, hoe leuk het allemaal was, met welke mensen ze waren en al het andere. Allesbehalve herinneringen aan hun gewicht. Ik wens ze toe dat de weegschaal het minst belangrijke is in hun leven. Ik wil dat ze zich meer ‘zorgen’ maken over de imaginaire schaal die hen vertelt hoe aardig ze zijn, hoe ze hun best doen in alles wat ze doen of juist dat ze aan dingen moeten werken.

Ik weet ook heel goed dat ik niet de enige ben, waarom zijn zoveel vrouwen toch zo geobsedeerd met dat ene getalletje? Wat maakt het uit? Er was een tijd dat ik me heel goed in de quote ‘I wish I was as fat as the last time I thought I was fat’ kon vinden. Op alle foto’s waarvan ik weet dat ik me in die tijd zo dik en waardeloos voelde, was ik minstens 10 kilo lichter dan dat ik nu ben, als moeder van twee kinderen. Maar weet je? Dat maakt me ook niet meer uit.

Ik probeer oké te zijn met wat het is. En of dat makkelijk is? Absoluut niet. Het betekent niet dat ik ineens mijn levenslange obsessie met de nieuwste en beste diëten en workouttrends zal stoppen – was dat maar zo. Ik wil gewoon zorgen dat ik mijn focus verleg.

Laten we niet zorgen dat het getal op de weegschaal niet meer bepalend is voor zoveel factoren. Laten we het zien als één meting van een klein deel van ons. In plaats van elke dag nadat je wakker bent geworden naar de weegschaal rennen, laten we gewoon uit bed stappen en beslissen dat het een goede dag gaat worden.’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Anoniem: ‘Ik wil trots zijn op wat ik heb gedaan, niet op mijn gewicht’
Sluiten