Redactie
Redactie Gezondheid 7 november 2017

Anorexia nervosa: symptomen, feiten en fabels

Deze maand is het een jaar geleden dat de documentaire ‘Emma wil leven’ diepe indruk maakte op Nederland. Het verhaal van de 18-jarige Emma die de strijd tegen de eetstoornis anorexia nervosa verliest en overlijdt, hakte erin.

In de weken erna was er daardoor veel aandacht voor eetstoornissen, en dat was ook een van de dingen die Emma door zichzelf te filmen, graag wilde. In onze reeks ‘Feiten en Fabels’ besteden we dit keer aandacht aan de eetstoornis anorexia nervosa. Belangrijkste vragen: wat is anorexia nervosa precies, wat zijn de symptomen van anorexia en wat kunnen oorzaken van een eetstoornis als anorexia zijn?

1. Feit: Anorexia nervosa is een van de verschillende eetstoornissen – en die zijn niet allemaal hetzelfde

Er bestaan de nodige verschillen tussen eetstoornissen als boulimia nervosa (purgerende en niet-purgerende type), binge eating disorder (BED), athletica anorexia en orthorexia nervosa. Hoewel de problematiek erachter vaak overeenkomsten vertoont, komen ze met verschillende symptomen.

2. Fabel: Mensen met anorexia hebben op een gegeven moment geen honger meer

Hoewel ‘anorexia nervosa’ letterlijk ‘gebrek aan eetlust door psychische oorzaak’ betekent, gaat dat gebrek aan eetlust in realiteit niet op. Mensen met anorexia hebben juist heel veel honger, maar proberen dit uit alle machte te onderdrukken en/of er geen gehoor aan te geven.

3. Fabel: Mensen met anorexia vinden zichzelf altijd te dik

Dit is een hardnekkige mythe die helaas maar moeilijk verdwijnt. Het klopt dat mensen die lijden aan anorexia last hebben van een verstoord zelf- en lichaamsbeeld, maar het niet eten en afvallen heeft vaak veel meer om het lijf dan ‘zichzelf dik’ vinden.

4. Fabel: Anorexiapatiënten zijn altijd eng mager

Een eetstoornis als anorexia draait om veel meer dan alleen het gewicht. Hoewel het in de praktijk bij anorexia wel vaker zichtbaar is dan bij bijvoorbeeld boulimia, is het zeker niet altijd zo dat een patiënt altijd heel dun is. Dit hangt samen met hoe ernstig het probleem in het hoofd is. Tegen iemand met een eetprobleem zeggen dat ‘ze toch helemaal niet zo mager is’, is een van de vervelendste dingen die je kunt zeggen.

5. Fabel: Anorexia begint altijd met een dieet

Niet waar. Hoewel het wel in veel gevallen zo is dat iemand begint met een redelijk onschuldig dieet en daarin doorslaat, is het zeker niet zo dat dit altijd het geval is. Een andere trigger kan een ingrijpende gebeurtenis zijn (scheiding ouders, pestsituatie, verhuizing). Kortom: er zijn meerdere oorzaken waardoor anorexia kan ‘beginnen’.

6. Feit: Anorexia is een ziekte die gaat over controle hebben (en houden)

Veel meer dan over niet dik en/of mager willen zijn, heeft anorexia te maken met controle willen hebben, en de angst deze controle kwijt te raken. Iemand die niet meer wil eten doet dat niet per se omdat ze bang is dat ze aankomt (hoewel ze dat wel denkt), maar vooral omdat eten gelijk is gaan staan aan controle verliezen.

7. Feit: Anorexia komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen

Volgens cijfers is nog altijd 95 procent van de anorexiapatiënten vrouw. Helaas worden patiënten daarnaast ook steeds jonger.

8. Feit: Officiële cijfers melden dat er 5600 anorexiapatiënten zijn in Nederland

En daar komen er elk jaar 1300 – vooral jonge meisjes en vrouwen – bij, volgens de website van Novarum, het meest bekende behandelcentrum voor eetstoornissen in Nederland.

Lees ook deze bijzondere brief die een vriend aan zijn vriendin met een eetstoornis schreef: Zo moeilijk is leven met iemand met een eetstoornis

9. Fabel: Anorexia is ongeneeslijk

Het is een feit dat volledig herstellen van een eetstoornis ontzettend moeilijk is. Ongeveer 45% van de patiënten herstelt volledig, 30% verbetert gedeeltelijk en 25% herstelt niet (bron: Novarum). Bovendien is de kans op terugval relatief groot: gemiddeld 1 op de 4 patiënten krijgt een of meerdere keren te maken met een terugval.

10. Feit: Anorexia is de meest dodelijke psychiatrische ziekte

Zeker. Tussen de 5 en 10 procent overlijdt aan de gevolgen van de eetstoornis anorexia: of door de ernstig verslechterde fysieke toestand, of door zelfmoord. Van alle psychiatrische ziektes is anorexia de meest dodelijke.

Eerder plaatste Famme de bijzondere ingezonden brief van lezeres Sanne die graag enkele misvattingen over anorexia wilde ophelderen.

Lees ook:
Feiten en fabels over depressie
Feiten en fabels over hoogsensitiviteit
Feiten en fabels over migraine
Feiten en fabels over waterpokken

Reageer op artikel:
Anorexia nervosa: symptomen, feiten en fabels
Sluiten