Redactie
Redactie Gezondheid 1 september 2015

Van anorexia patiënte naar foodblogger

Amalie heet ze. Ze is 20, blond, Noorse, en studeert psychologie in Londen. Tot voor kort was ze anorexiapatiënte. Nu luidt haar advies: zorg dat je elke dag zo’n 2500-3000 calorieën binnenkrijgt en beweeg niet. En vooral: lekker (en) veel eten.

Het moge opmerkelijk genoemd worden dat je met zo’n advies foodblogger met meer dan 82,000 volgers op Instagram wordt. Maar Amalie is ook geen standaard foodblogger, al was het maar omdat ze zelf jarenlang amper at. Amalie begon haar foodblog in 2013 om haar strijd tegen anorexia te overwinnen, waar ze toen nog middenin zat. En dat is precies waar haar Instagram-account voor bedoeld is: haar volgers meekrijgen op de weg naar genezing. Hashtag: realcovery.

Lees ook: 10 x feiten en fabels over anorexia

Strawberry nutella sushi

Haar Instagram-account is een bonte verzameling van voor- en na (?) foto’s, evenals veel zoetig- en vettigheid. Foto’s van breakfast pancakes (2837 likes), crispy carrot- and sweet potato fries (2501 likes), strawberry nutella sushi (3584 likes – en het ziet er trouwens woest lekker uit) maar verreweg de meeste duimpjes gaan doorgaans in de lucht voor de ‘voor- en na’ foto’s, zoals deze ‘2013 vs 2015 – sick versus healthy’ (6089 likes). Dat er onder haar volgers naast medepatiënten hoogstwaarschijnlijk ook een groot aantal mannelijke bewonderaars zitten, heeft alles te maken met de bikinifoto’s die haar account sieren. Die van het ‘na-tijdperk’ zijn inderdaad bijzonder mooi ja (lees: prachtig Playboy-materiaal).

#realcovery

‘You don’t have to look like me on the left to have an eating disorder. An eating disorder comes in all shapes and sizes. Some, like me, become very underweight by their eating disorder (though I was a normal-weight sufferer for some time too) whilst others are normal-weight or overweight, at times morbidly obese […] It is a mental illness with physical side effects, and everybody deserves help.’ #realcovery

Anorexiapatiënte wordt foodblogger

Het verschil van de voormalig anorexiapatiënte voor en na is bewonderenswaardig en heel mooi om te zien. De eerste foto die ze van zichzelf post in 2013 is nog behoorlijk angstaanjagend (564 likes), en toch staat daar een positieve reactie onder: ‘So impressed with your progress. You are amazing’ Vraag het een willekeurig persoon (zonder eetstoornis) en die zal niet als eerste aan het woord ‘amazing’ denken bij het zien van deze foto. Fast forward naar één van de meest recente foto’s van een tripje in Berlijn: da’s pas amazing!

Aanmoediging

Haar blog is dan ook vooral bedoeld om lotgenoten te helpen in hun weg naar genezing. Daarom haar advies om zoveel calorieën te eten en niet te bewegen. Maar zoals een ervaringsdeskundige dat zelf maar al te goed weet, is ze zich heel erg bewust van het ‘makkelijker gezegd dan gedaan’ principe. Daarom staan er onder veel foto’s bemoedigende, inspirerende teksten. ‘Door genoeg te eten en te ontspannen, doe je het juiste. Wees niet bang, je blijft heus niet altijd aankomen. Als je tijdens je herstelperiode last krijgt van vreetbuien, raak niet in paniek! Sta jezelf toe om te eten, leg jezelf geen beperkingen op.’

Tot slot een mooie wijsheid van de ex-anorexiapatiënte die we maar wat graag doorgeven!

Lees ook: Dit zijn de meest hardnekkige misvattingen over anorexia

Reageer op artikel:
Van anorexia patiënte naar foodblogger
Sluiten