Anti-griep middeltjes? Deze voedingsproducten versterken je weerstand!

De meeste Nederlandse huishoudens zullen inmiddels zijn omgetoverd in heuse apotheken. En terecht. Niemand wil bezwijken aan de griepepidemie. Maar naast het innemen van de juiste vitamines en medicijnen, zijn er ook natuurlijke anti-griep middeltjes.

Hoewel je bepaalde activiteiten kunt ondernemen om griep te voorkomen, komt een sterke weerstand ook van binnenuit. Zo zijn er bepaalde voedingsstoffen die je immuunsysteem een flinke boost geven. Pak je notitieblok bij de hand, want na het lezen van dit lijstje is de kans groot dat jij je zo snel mogelijk naar de dichtstbijzijnde supermarkt begeeft.

Kurkuma

Kurkuma – in de volksmond bekend als geelwortel – is een kruid dat vooral heel populair is in India. Het kruid voor voornamelijk gebruikt in curry’s en sauzen. De geelwortel zit vol antioxidanten en ontstekingsremmende stofjes die ons lichaam helpen ontgiften. LET OP: rauwe kurkuma is giftig, maar je kunt het kruid wel verwerken in gerechten. Maar je kunt kurkuma ook verwerken in het populaire drankje ‘golden milk’.

Chilipepers

Chilipepers bevatten talloze gezonde stofjes; capsaïcine, antioxidanten, caroteen, flavonoïden, kalium, vitamine A, C en E. Deze helpen gewicht te verliezen, ontstekingen te remmen en het immuunsysteem te versterken. Bij verkoudheid verzachten chilipepers de symptomen, omdat ze slijmoplossend werken en hoofdpijn verminderen. Tot slot verwarmen pepers je lichaam van binnenuit, ideaal!

Knoflook

Knoflook bevat alliine, een stofje dat het immuunsysteem ondersteunt, Zodra knoflook wordt geplet (dus ook gekauwd) wordt alliine omgezet in allicine. Deze stof zit vol zwavelhoudende stoffen, die een goede invloed hebben op onze witte bloedcellen. Deze beschermen ons tegen virussen die verkoudheid en griep veroorzaken.

Liters thee

Groene thee zit vol antioxidanten die je lichaam beschermen tegen infecties. Evenals gember, wat ziektes kan voorkomen en genezen. Hoewel deze theesoorten al aardig bekend staan als gezonde middeltjes, mag vlierbloesem thee niet aan dit rijtje ontbreken. De proteïnen die in vlierbloesem zitten, dragen bij aan het voorkomen van infecties. De bloesem werk niet alleen bacteriedodend, maar zorgt er ook voor dat je lichaam nieuwe virussen tegengaat. Dus trommel je vriendinnen op voor een gezellige high tea!

Groenten en fruit

Naast een flinke dosis vitamine C zitten groenten en fruit vol andere actieve stofjes die bijdragen aan een sterke weerstand. Denk aan vitamine A, vitamine B6, vitamine B12, vitamine E, essentiële aminozuren, essentiële vetzuren, foliumzuur, zink, ijzer, koper en selenium. Voldoende redenen om aan je dagelijkse portie groenten en fruit te komen, nietwaar?

Kippensoep

Soepjes zijn ideaal wanneer je griep hebt. Vaak heb je geen trek of geen puf om te koken. Soep is makkelijk in elkaar te flansen, altijd lekker én makkelijk weg te eten. Daarnaast maakt de warme vloeistof onze slijmvliezen lekker los. Als je van plan bent soep te maken, maak dan kippensoep. Deze soep bevat het stofje carnosine dat onze weerstand helpt om met verkoudheid en griep af te rekenen. Ben je vegetarisch? Deze heerlijke courgettesoep geeft je immuunsysteem een flinke boost!

Vezels

Onze darmen zorgen voor een groot deel voor een sterk immuunsysteem. Daarom is een optimale darmflora belangrijk voor een gezonde weerstand. Je darmen worden héél gelukkig van vezels en probiotica (goede bacteriën voor je darmflora die voornamelijk te vinden zijn in yoghurt). Sla dus voldoende volkorenproducten (brood, pasta, zilvervliesrijst), groenten, fruit, noten en peulvruchten in!

Noten en zaden

Noten en zaden zijn echte nutriënten bommetjes. Ze bevatten talloze vezels, eiwitten, gezonde vetten, vitamines en mineralen. Zo zijn calcium, ijzer en magnesium gezonde ziektebestrijders. Dus voeg noten en zaden toe aan je dagelijkse eetpatroon! Wist je trouwens dat lijnzaad vol gezonde stofjes zit?

 

De griepepidemie ontwijken? Ga mediteren, zegt een nieuwe studie 

A.Vogel

Reageer op artikel:
Anti-griep middeltjes? Deze voedingsproducten versterken je weerstand!
Sluiten