Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Gezondheid 20 apr 2017
Leestijd: 2 minuten

Antidepressiva tijdens zwangerschap is minder schadelijk dan gedacht

Zeker twintig procent van de zwangere vrouwen heeft te maken met enige vorm van depressie tijdens haar zwangerschap. Antidepressiva is een middel om dit tegen te gaan, maar volgens velen zou dit niet verantwoord zijn voor de baby. Uit een nieuw grootschalig onderzoek is gebleken dat dit minder schadelijk is dan misschien gedacht werd.

Zo zou het slikken van antidepressiva voor hyperactiviteit of de kans op een autistische stoornis bij kinderen vergroten. Dat valt dus allemaal wel mee, tenminste volgens onderzoekers van de universiteit van Indiana, de Harvard T.H. Chan School en het Karolinska Instituut in Zweden. Zij publiceerden hun onderzoek in het Journal of the American Medical Association. Ook de groei van de foetus wordt niet belemmerd als de moeder antidepressiva slikt tijdens haar zwangerschap.

Ondanks al deze positieve berichten is er wel een keerzijde aan het slikken van deze medicijnen. Zo hebben vrouwen die antidepressiva slikken wel meer kans (1,3 keer) op een premature baby.

LEES OOK: Brief aan de man wiens vrouw aan depressies lijdt

Betrouwbaarste onderzoek

Volgens onderzoeker Brian D’Onofrio is deze studie een van de sterkste en grootste ooit, en daarmee ook een van de meest betrouwbaarste. Voor het onderzoek werden 1,5 miljoen kinderen onderzocht, namelijk alle levend geboren kinderen in Zweden tussen 1996 en 2012. De onderzoekers hebben voor het onderzoek zowel de medische dossiers van de moeders als de kinderen geanalyseerd. Ook keken de onderzoekers naar kinderen met broertjes of zusjes waarbij de moeder tijdens de ene zwangerschap wel antidepressiva slikte en tijdens de zwangerschap van het andere kind niet.

Genetische invloeden

In de gevallen dat een kindje een grotere kans had op autisme, ADHD of een groeiachterstand en de moeder ook antidepressiva slikte, dan komt dat verhoogde risico niet per se door de medicatie, maar doordat het risico door genetische factoren of invloeden van buitenaf groter wordt.

Raadpleeg een dokter

De uitkomsten van het onderzoek onder Zweedse kinderen strookt met een ander onderzoek uit 2015. Daarin kwam naar voren dat medicijnen tegen psychische aandoeningen met het bestanddeel SSRI tijdens de zwangerschap het risico op vroeggeboorte en een keizersnede zelfs iets kleiner maakt. Anyway, dokter D’Onofrio raadt vrouwen die antidepressiva tijdens de zwangerschap willen slikken te allen tijde aan om contact met hun huisarts te leggen en hierover te praten. Het kan een moeilijke beslissing zijn, en die kun je niet in je eentje maken.

Lees hieronder ook meteen even het interview dat we eerder hadden met Vera van Zelm, zij slikte antidepressiva tijdens haar zwangerschap.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Jama Network

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Antidepressiva tijdens zwangerschap is minder schadelijk dan gedacht
Sluiten