Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kinderen 17 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Zijn antilekbekers wel veilig? Kinderartsen zeggen dat ze dat niet hoeven te zijn

Antilekbekers zijn voor vele (en met name onze kleintjes) een uitkomst. Het is een hulpmiddel die kinderen onafhankelijkheid leert en gehydrateerd houdt. Toch is er enig ontwikkelingsrisico.

Antilekbekers voorkomen morsen. Oké, het voorkomt kleverige crisis, toch zijn er verschillende vragen die je kunt stellen. Is het tijd om over te gaan naar een goede beker? Is het slecht voor de tanden? Is het ontwikkelingsgeschikt?

Antilekbekers

Het antwoord op alle vragen kan ja zijn, dus het is aan jou als ouder om het gebruik van antilekbekers in overweging te nemen. Antilekbeters zijn misschien niet per se heel gevaarlijk – vooral als ze met mate worden gebruikt – maar overmatig gebruik kan wel tot problemen leiden. Tandartsen, kinderartsen, logopedisten en ergotherapeuten zijn het er allemaal overeen: antilekbekers dienen meer om de vloeren schoon te houden dan als een echt noodzakelijk onderdeel van de ontwikkeling van het kind. Een pediatrische ergotherapeut, Melissa R. Foster, zou ouders willen waarschuwen voor het overmatig gebruik van antilekbekers en de voordelen van onafhankelijkheid afwegen tegen de reële risico’s van vertragingen in spraak of gaatjes.

Weg met de beker

De American Academy of Pediatric Dentistry beveelt aan om van de antilekbeker af te stappen wanneer een baby een jaar oud is, om tandbederf te voorkomen dat kan optreden wanneer kindertanden langdurig worden blootgesteld aan melksuikers. Het probleem rondom antilekbekers is tweedelig: ze bieden toegang tot calorie-beladen dranken zoals sap en melk. Ook bevorderen antilekbekers bevorderen zuigpatronen die geschikt zijn voor de fles of de borst, maar niet voor spraakontwikkeling. Bovendien worden er jaarlijks ook peuters naar de spoedeisende hulp gebracht, als gevolg van verwondingen na het vallen met de beker in hun mond.

Het juiste gebruik van de antilekbeker is tijdens de maaltijd, of tussen de maaltijden door, wanneer je kind ondertussen bezig is met iets anders, stelt Amy L. Delaney, een spraakpatholoog bij een kinderziekenhuis in Wisconsin. Maar belangrijk om te weten: met mate is het in orde.

Spraakpathologie

Het argument van de spraakpathologie tegen antilekbekers is als volgt: antilekbekers vertragen de overgang van de reflex van de zuigeling naar het gebruik van een meer volwassen manier. Het zorgt ervoor dat de tong lui blijft en de lippen te los blijven. Volgens Delaney is het zeer zeldzaam dat kinderen op een antilekbeker hetzelfde zuigen als op een fopspeen of duim, toch maakt ze zich zorgen over gebitsproblemen – zuigen en knagen kunnen de uitlijning van tanden beïnvloeden.

De voordelen

Er hangen ook potentiële voordelen aan het gebruik van een antilekbeker. Ze kunnen kinderen – zonder te knoeien – gehydrateerd houden, het kan kids helpen hun eigen dorst te begrijpen en gewoon drinkvaardigheden te ontwikkelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme