Lerares legt op een bijzondere manier uit wat de invloed van pesten kan zijn
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.famme.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F02%2Fpexels-rodnae-productions-6936505.jpg)
De Britse lerares Rosie Dutton, uit Birmingham, verdient een groot applaus. Pesten is een moeilijk onderwerp, maar dankzij haar aanpak weten de kinderen in de klas nu wat pestgedrag met iemand doet. Het enige wat ze ervoor nodig had? Twee appels en een goed verhaal.
Pesten uitleggen met appels
Rosie nam twee rode appels mee naar het klaslokaal. Eén van de appels gooide ze een paar keer zacht tegen de grond, zodat de appel er van buiten goed uitzag, maar van binnen niet. De kinderen hadden geen idee. De appels zagen er immers hetzelfde uit: rood en sappig.
‘Ik pakte de appel en gooide het op de grond. Ik vertelde de kinderen dat ik een hekel had aan de appel. Dat ik de appel vies vind, dat de kleur lelijk is en dat de stengel te kort is’, vertelt Rosie. ‘Ik wilde dat de kinderen dat ook vonden, en liet de appel door de klas gaan terwijl ze iets lelijks moesten zeggen tegen het stuk fruit.’
Lees ook: Amy (14) pleegde zelfmoord: waarom cyberpesten te allen tijde onacceptabel is
Goed en slecht
De ‘goede’ appel ging ook door de klas. Toen vertelden de kinderen de appel dat het een mooie kleur had en wat een fijne appel het is.
‘Ik hield beide appels omhoog en we praatten over de gelijkenissen tussen de appels. Er was niets veranderd, de appels zagen er hetzelfde uit.’
Totdat Rosie de appels opensneed. ‘Het was alsof er een lichtje ging branden bij de kinderen. Ze begrepen het meteen. Wat we in de appel zagen, de plekken, gebroken pitten en moes is wat er met mensen gebeurt als ze niet goed behandeld worden.’
Deze vormen van pesten komen het meest voor en zo ga je er mee om
Lees hier het volledige verhaal.
Dit bijzondere verhaal van Rosie hielp niet alleen haar klas om te begrijpen wat pesten met iemand doet, het is bovendien ook meer dan 200.000 keer gedeeld sinds het online staat.