Sterre Touw
Sterre Touw Kids 20 december 2017

Appongeluk is hét woord van 2017 (Maar kinderen kozen liever voor iets anders)

Misschien had je nog nooit van het woord ‘appongeluk’ gehoord, maar het is toch echt verkozen tot het woord van 2017. Bijna 70.000 mensen deden mee aan de verkiezing voor het woord van het jaar En ‘appongeluk’ pakte de winst. Toch hadden kinderen liever de fidgetspinner als woord van het jaar gezien.

Woordenboekuitgever Van Dale houdt jaarlijks een verkiezing voor hét woord van het desbetreffende jaar. Appongeluk haalde 20 procent van de stemmen binnen.

LEES OOK: Whatsappen achter het stuur: door deze video laat je het wel uit je hoofd

Appongeluk

De meeste mensen kozen voor ‘appongeluk’, een verkeersongeluk waarbij de veroorzaker aan het whatsappen was. Een fijne betekenis heeft het woord dus niet, maar het maakt je wel bewust van iets wat in Nederland jammer genoeg vaak voorkomt. Appen op de fiets of in de auto; het is levensgevaarlijk. Op de tweede en derde plek eindigden fipronilei (met het pesticide fipronil besmet ei) en regenboogtaal (genderneutrale taal). En dat nét terwijl genderneutraal als irritantste woord van het jaar werd uitgeroepen voor dit jaar.

De jeugd koos voor ‘fidgetspinner’

Onder de jongeren was fidgetspinner het populairste woord. Pixelrelatie (een liefdesrelatie die je alleen via internet onderhoudt) stond voor hen op de tweede plek. Fidgetspinner klinkt ons wel heel bekend in de oren, aangezien we er thuis om de haverklap over struikelen. Maar pixelrelatie is voor ons volkomen nieuw. Toch lijkt het onder jongeren de normaalste zaak van de wereld te zijn.
Likes en tags op Instagram of Facebook zeggen namelijk behoorlijk veel over de vriendschappen of verliefdheden tussen kinderen.

Smombie

Dat appongeluk het woord van het jaar is geworden, is zo gek nog niet. Onlangs vertelde Michael Kulkens, de vader van de overleden Tommy-boy, in RTL Late Night hoe hij strijd om ouders en kinderen te bewegen om te stoppen met het gebruik van de smartphone in het verkeer. ‘Wees geen Smombie’ was zijn leus. Fammes Muriel bekeek zijn betoog en pleitte voor Smombie (Smartphone en Zombie samen) als woord (en daad) van 2018. Appongeluk is met het populairste woord van 2017 misschien wel een voorbode voor wat volgend jaar gaat komen.

LEES OOK: Lang voor de spinnerrage: hier speelden wij mee op het schoolplein

Reageer op artikel:
Appongeluk is hét woord van 2017 (Maar kinderen kozen liever voor iets anders)
Sluiten