Gina Koninkx
Gina Koninkx Persoonlijk 20 sep 2019
Leestijd: 4 minuten

Arie Boomsma over de kraamperiode: “Dan ben je dus opeens thuis en heb je samen een baby”

De kraamperiode is voor elke ouder een heel bijzondere periode. Dat maakt ook dat kraamverzorgenden ontzettend belangrijk zijn. Zij begeleiden ouders tijdens de eerste momenten samen met hun baby. Pampers heeft daarom een bijzondere campagne opgezet om kraamverzorgenden in het zonnetje te zetten.

Tot eind september kun je jouw kraamverzorgende voordragen voor een speciaal standbeeld dat onder andere is gemaakt met gerecyclede luiers. Wij mochten Pampers ambassadeur Arie Boomsma interviewen en vroegen hem naar zijn ervaringen met de kraamweek van Bobby (3) en Mozes (1).

Hoe heb jij als vader de kraamweek ervaren?
“Overweldigend. Vooral de eerste keer want dan is echt alles nog nieuw. In onze omgeving heb ik het wel al vaker gezien bij anderen maar als je het zelf meemaakt is het toch wel anders. Je kunt je er ook niet echt op voorbereiden. Al die nieuwe indrukken en al die nieuwe vormen van liefde. Zo’n kwetsbaar leventje. Je hebt verantwoordelijkheden en daar komt dan nog dat slaapgebrek erbij. Alles is nieuw.”

Hadden jij en je vrouw Romy een fijne kraamverzorgende?
“Jazeker, Marcella. Het fijne was dat ze zoveel tips en tricks kende en veel praktische info kon geven. Van de eerste keer badderen en de baby vasthouden tot luiers. Maar ook hoe je een baby kan inbakeren. De eerste dagen gebeurt er zo ontzettend veel. En het is ook zo’n klein kwetsbaar lichaampje en als dan iemand kan vertellen dat bepaalde dingen hartstikke normaal zijn, stelt je dat echt enorm gerust. Het is fijn om dat te horen van iemand die ook echt weet, en vaak heeft ervaren, hoe alles moet. Het was ook heel belangrijk voor mijn vrouw. We hebben Marcella trouwens ook weer teruggevraagd bij de geboorte van de tweede, Mozes, omdat we haar zo ontzettend fijn vonden.”

Onze zoon is geboren. Mozes Wolf Boomsma. Gisteravond. Wat een vreugde!

31k Likes, 1,963 Comments – Arie Boomsma (@arieboomsmainstagram) on Instagram: “Onze zoon is geboren. Mozes Wolf Boomsma. Gisteravond. Wat een vreugde!”

Wat is het belangrijkste dat je van jullie kraamverzorgende hebt geleerd?
“Dat naast alle praktische zaken, je ook gewoon een ouderhart hebt dat klopt dus vertrouw ook op dat gevoel. Je hoeft niet bang te zijn en het is ook gewoon een kwestie van doen, doen, doen. Dat vond ik heel sterk aan haar. Durven op je intuïtie te vertrouwen. Soms zie je door de bomen het bos niet meer en dan is het belangrijk om naar je gevoel te luisteren.”

Hoe belangrijk is een fijne kraamverzorgende de eerste week?
“Juist die eerste week is heel belangrijk omdat er al zoveel gebeurt in je leven. Je hebt naar de geboorte toegeleefd en dan gebeurt het. Je bent dan ben je dus opeens thuis en dan heb je samen een baby. Er ligt gewoon ineens een kindje naast je in bed. Hoe doe je dat allemaal? Je hebt zoveel vragen op dat moment dus dan is het heel fijn om iemand te hebben die daar antwoorden op heeft. Maar ook iemand die dingen voor je uit handen neemt, helpt bij het huishouden of beschuit met muisjes maakt. Zelf hebben wij ervoor gekozen om de eerste week alleen directe familie langs te laten komen en Marcella zorgde er bijvoorbeeld ook voor dat mensen niet te lang bleven. Soms weten mensen niet dat een kraambezoek maar zo’n 30 minuten duurt en dat zij dat op dat moment voor ons bewaakte, was heel fijn.”

Was de kraamweek anders toen jullie je tweede kindje Mozes kregen en Bobby al bij jullie was?
“Ja heel anders. We hebben voor de geboorte van Mozes veel tijd besteed aan het voorbereiden van Bobby op het nieuwe leventje dat bij ons gezin zou komen. Er zijn veel leuke boekjes die je kunt lezen over dat je een broertje of zusje krijgt of dat er een baby in de buik zit. Maar we namen haar bijvoorbeeld ook vaak mee naar haar kamertje om te vertellen straks krijg je een broertje en hier gaat hij slapen. We hebben haar veel aandacht gegeven zodat ze voelde dat niet alles om de baby draaide. Toen we Mozes voor het eerst aan haar lieten zien, ‘s ochtends, hadden we hem in een mooi mandje in zijn kamer gelegd en vertelt dit is je broertje. We hielden hem ook niet vast en dat zorgde ervoor dat ze hem nooit als een soort indringer heeft ervaren. Soms hoor je dat eerste kinderen veel moeite hebben met de nieuwe baby maar Bobby had dat helemaal niet. Dat vind ik ook zo mooi als vader aan twee kinderen hebben. Als ze samen spelen of interactie hebben kan ik daar echt uren naar kijken.”

Toen ik op zoek was naar een foto uit de kraamperiode van Mozes, vond ik deze. Voordat ik zelf vader werd, vond ik het altijd al zo bijzonder dat een baby dat doet, zo’n vinger vast pakken. Terwijl er verder nog zo weinig contact wordt gemaakt. Het was vaak ook het enige dat ik durfde, een vinger aanbieden. Zo’n pasgeboren kind vasthouden vond ik spannend, toch altijd een beetje bang iets verkeerd te doen. Nu kan ik mij dat niet meer voorstellen. Maar ik weet nog wel dat ik veel dingen die ik nu vanzelfsprekend doe, leerde van onze kraamverzorgende Marcella. Ze was er in de week na de geboorte van Bobby, en ook weer bij Mozes. De manier waarop je een kind kan dragen, waarop je het vasthoudt in een badje, hoe je gebruikte luiers opvouwt… dankzij Marcella wist ik dingen. Ze gaf me zelfvertrouwen als vader in een periode dat er bakken vol indrukken en nieuwe prioriteiten in mijn leven kwamen. Nieuwe vormen van liefde, maar ook onzekerheden. Ik heb veel van haar opgestoken. En ineens is ze dan weer weg. In de roes van slapeloosheid vergeten veel ouders te bedanken, te laten weten hoe belangrijk zo iemand voor je was. Vandaag begint de campagne #bedanktkraamverzorgende Waarin @pampersnl ouders oproept hun verhalen over kraamverzorgenden te delen. Met die hashtag dus. Allereerst vanwege de verhalen zelf. Om dankbaarheid te tonen voor dat mooie werk. Om al die voorbeelden te laten zien. Door #bedanktkraamverzorgende te gebruiken maak je kans op een leuk standbeeldje om aan jouw kraamverzorgende te geven. Een klein gebaar, symbolische erkenning voor dat prachtige beroep.

2,372 Likes, 41 Comments – Arie Boomsma (@arieboomsmainstagram) on Instagram: “Toen ik op zoek was naar een foto uit de kraamperiode van Mozes, vond ik deze. Voordat ik zelf…”

Wil jij jouw kraamverzorgende voordragen voor een standbeeldje van Pampers? Door op Instagram of Facebook gebruik te maken van de hashtag #BedanktKraamverzorgende en te vermelden waarom jouw kraamverzorgende zo belangrijk voor je was, nomineer je hem of haar voor één van de vijfhonderd standbeeldjes.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Arie Boomsma over de kraamperiode: “Dan ben je dus opeens thuis en heb je samen een baby”
Sluiten