Ariela: ‘We verdienen allemaal een superheld die op ons lijkt’

Ariela is moeder van een dochter (12) en een zoon (10), studeert Journalistiek, is single, dertig en fit-ish (want net zo dol op yoga als op taart).

Boks ouwe!

‘Mam! Ik heb op school een Wakanda boks bedacht, wil je het zien?’ vraagt JJ enthousiast als hij thuis komt. Een boks is de hippere versie van een hand geven waarbij je met gebalde vuist een zachte stoot geeft tegen de vuist van de ander. En Wakanda is een fictief Afrikaans land in de nieuwste Marvel film Black Panther. Op Valentijnsdag ging de film in première en een paar dagen later zat ik samen met de kids in de bioscoop.

Girl power

Mijn dochter was allesbehalve enthousiast toen ik haar vertelde dat we samen naar de film Black Panther gingen. Ze heeft helaas mijn liefde voor superhelden niet geërfd. Zelfs Wonder Woman vond ze niets aan, maar Black Panther heeft daar verandering in gebracht. De film speelt zich af in een futuristisch en rijk Afrikaans land dat geheim is voor de buitenwereld. Net zoals in alle superheldenfilms vecht het goede tegen het kwaad. De koning van het land is de Black Panther die de wereld van de ondergang probeert te redden. Dit doet hij niet in zijn eentje, maar met een groep intelligente, sterke en stoere vrouwen. En als er een reden is waarom ik deze film geweldig vind, is het wel de girl power die van het scherm afspat.

Voor mij is het een belangrijke film omdat zowel mijn dochter als mijn zoon zich op een positieve manier kunnen identificeren

Traantjes van trots

Ik huil best snel bij films, maar de tranen die ik wegpinkte bij Black Panter hadden met veel meer te maken dan met de film zelf. Er zijn weinig films waarin mensen met een donkere huidskleur een sterk, positief en leidende rol spelen. Black Panther is de eerste superhelden film met een bijna volledige donkere cast. De film breekt record na record en bereikt een groot divers publiek. Voor mij als moeder is het een belangrijke film omdat zowel mijn dochter als mijn zoon zich op een positieve manier kunnen identificeren, iets wat ik als kind miste. Dus toen de kids na het zien van de film zichzelf dolenthousiast vergeleken met stuk voor stuk sterke personages maakte mijn hart een sprongentje van geluk.

Wakanda forever

We zijn nu een maand verder en nog steeds speelt Wakanda een rol in ons leven. JJ die een boks bedenkt geïnspireerd op de film en Jady die trots ‘Wakanda forever’ roept als ze haar broertje verslaat op de WII. De volgende film die op de familieagenda staat is A Wrinkel in Time waarin een donker meisje de hoofdrol speelt. Het ziet ernaar uit dat Hollywood langzaam aan het veranderen is en gelukkig maar. We verdienen allemaal een superheld die op ons lijkt, nu nog een toffe superheld(in) met een handicap.

Reageer op artikel:
Ariela: ‘We verdienen allemaal een superheld die op ons lijkt’
Sluiten