Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids maart 3, 2017

Dit is waarom je moet oppassen met koptelefoons bij peuters en kleuters

Steeds meer kinderen lopen gehoorschade op, omdat het geluid van hun koptelefoon of hun oortjes vaak te hard staat. Ondanks dat de apparaten tegenwoordig begrenzers bevatten, waarschuwt de Nederlandse Vereniging van kno-artsen voor blijvende gehoorschade bij (jonge) kinderen.

Goed om even stil te staan bij dit bericht, ook al hebben we allemaal wel in ons achterhoofd dat harde geluiden niet heel bevorderlijk zijn voor de tere oortjes van onze kinderen. Maar als je je kind met een koptelefoon een filmpje laat kijken of een spelletje laat spelen, check dan altijd het geluid. Of beter: koop een koptelefoon met een begrenzer. Want steeds meer (huis)artsen krijgen jonge kinderen in hun wachtkamer met gehoorschade, doordat ze te vaak zijn blootgesteld aan harde geluiden.

Kapotte oortjes

‘De oortjes van mobiele telefoons, evenals koptelefoons, waarmee peuters en kleuters door hun ouders bij de tv worden geparkeerd, maken heel wat tere binnenoortjes kapot’, vertelt kno-arts Jan van der Borden van het BovenIJ-ziekenhuis in Amsterdam tegen RTL Nieuws.

LEES OOK: Met deze 10 tips overleef je elk festival met kids

Ouders zijn verantwoordelijk

Volgens Van Borden merken de kinderen en hun ouders de schade pas veel later, als het al te laat is. ‘Je gaat niet alleen veel minder horen, maar het horen wordt ook moeilijker. En dat betekent blijvende schade.’ Daarom vindt Van Der Borden dat ouders moeten weten dat koptelefoons en oortjes een no-go zijn voor hun kinderen, tenzij er een goede begrenzer op zit. ‘Ouders moeten dat wel weten en ze hebben de verantwoordelijkheid om er wat mee te doen. Je moet al vroeg beginnen om je kinderen duidelijk te maken dat hard geluid schadelijk is.’

In de tram

Van Der Borden waarschuwt niet alleen ouders van (jonge) kinderen, maar ook volwassenen. ‘Als ik in de tram zit, tik ik weleens een jongere op zijn been en zeg dan: als ik het kan horen, is het slecht voor je oren. Maar over het algemeen interesseert het ze niks wat ik zeg.’

Wat zeg je!? Deze dingen doe jij niet om je gehoor te beschermen

RTL Nieuws

Reageer op artikel:
Dit is waarom je moet oppassen met koptelefoons bij peuters en kleuters
Sluiten