Jitra Janssonius
Jitra Janssonius Beauty 13 dec 2016

Ontzwangeren duurt veel langer dan wordt gedacht

Tegenwoordig vindt ‘men’ dat je zes weken na je bevalling alweer up and running moet zijn. Maar zes weken is kort. Veel te kort, vindt Dr. Julie Wray van de Salford Universiteit in Engeland. Lichaam en geest hebben soms wel een jaar nodig om weer volledig in evenwicht te komen.

Dr. Julie Wray deed een onderzoek onder jonge moeders en vroeg ze naar de ervaringen in de verschillende stadia die je doorgaat als je net bevallen bent. De standaard van een week of zes die tegenwoordig wordt gezien als periode waarin je weer herstelt, is veel te kort blijkt uit dit onderzoek. ‘Vrouwen hebben eerder een jaar nodig om te herstellen’ zegt Julie Wray. Het gaat immers niet alleen om lichamelijk herstel, ook je geest heeft een flinke metamorfose ondergaan en moet zich na de bevalling aanpassen aan de totaal nieuwe situatie.

Me-time net na de geboorte van je kind.

Under pressure

Veel vrouwen voelen de druk om weer snel de oude te zijn en aan het werk te gaan. Volgens Dr. Wray is het nodig dat het herstel al beter wordt begeleid in het ziekenhuis. ‘Vroeger verbleven vrouwen na de bevalling veel langer in het ziekenhuis waar de jonge moeders leerden hoe zij hun nieuwe rol het beste konden aanpakken. Tegenwoordig staan vrouwen soms drie uur na de bevalling alweer buiten.’ De conclusie van Dr. Wray is dat vrouwen veel langer nodig hebben om lichamelijk en mentaal te herstellen en dat zij daarbij ook meer support kunnen gebruiken.

Begrip

Natuurlijk zal het herstel voor iedere jonge moeder anders verlopen maar maak je dus niet druk als je je na zes weken nog niet de oude voelt. En als je alweer aan het werk bent terwijl je je nog niet optimaal voelt, vraag dan een beetje begrip aan je werkgever en vertel hem dat ‘de wetenschap’ niet voor niets roept dat het allemaal wat rustiger aan zou moeten.

Wil je zien wat 9 maanden zwangerschap met je lichaam doen? Kijk dan naar deze prachtige fotoserie.

We zijn benieuwd hoe lang het bij jou duurde voordat je weer up and running was. Deel het op onze Facebook-pagina.

Reageer op artikel:
Ontzwangeren duurt veel langer dan wordt gedacht
Sluiten