Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Mind 16 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

ASMR: Alles wat je wilt weten over deze vorm van ontspannen

Ooit een tintelend gevoel gehad wanneer je naar televisie of een film aan het kijken was? En nee, niet zo’n soort tinteling – maar het soort dat je voelt als iemand je haren kriebelt wanneer je hoofd op zijn schouder ligt.

Het voelt als een warm, donzig gevoel in je hersenen terwijl je naar dromenland afdwaalt. Dat was tot 2010 een ervaring die geen naam had, totdat de term ‘ASMR’ in dat jaar werd bedacht in een Facebook-groep voor ontspanning.

Hoe ASMR begon

Toen mensen eenmaal ontdekten dat het kijken, horen en ervaren van bepaalde stimulansen, zoals zacht fluisteren, het kreuken van plastic, haar borstelen, handbewegingen, hoofdwrijvingen en krassen, een gevoel van vrede, rust en een ‘tinteling’ teweegbrachten, probeerden ze dit gevoel na te bootsen door het opzettelijk te triggeren via geluid.

Wat is ASMR dan precies?

Terwijl dit gevoel voorheen ‘brain massage’ of ‘brain orgasm’ werd genoemd, was de naam ASMR (Autonomous Sensory Meridian Respons) de latere winnaar, omdat leden van de gemeenschap het niet zagen zitten als de ervaring werd geassocieerd met iets seksueels.

De meeste mensen die ASMR gebruiken, doen het om zich te ontspannen. Jennifer Allen, oprichtster van de originele Facebookpagina en bedenken van het woord ASMR zei in een interview dat ze bewust de woorden samenbracht om de meest ‘klinische’ en ‘objectieve’ termen te vinden om te beschrijven wat ze voelde.

Op deze 3 manieren kun je mindfulness oefenen met kinderen

Dus ASMR is niks seksueels?

Veel mensen die voor het eerst te maken krijgen met ASMR, vooral via YouTube, vragen zich af of er een seksueel element bij komt kijken, ‘Brain-gasm’ is een veel voorkomende uitdrukking die wordt gebruikt om het tintelend gevoel te beschrijven en veel ASMR-video’s bevatten jonge vrouwen die eten, fluisteren, make-up opdoen – allerlei dingen die voor sommigen als seksueel opwindend kunnen worden beschouwd.

De meeste ASMRtisten (zo worden ze genoemd) staan erop dat het geluid van zachte dingen in combinatie met herhaaldelijke bewegingen van bijvoorbeeld een haarborstel of make-upkwast, niet is bedoeld om erotische stimulatie aan te moedigen, maar het activeert eerder een ontspanningsreactie.

ASMR en onderzoek

Er is nog weinig onderzoek gedaan naar ASMR, zijn sommige onderzoekers van mening dat er een onbewust element meespeelt aan de ontspanning die wordt gevoeld. De stimulans gaat vaak terug naar een veilige, vredevolle herinnering aan de kindertijd toen je bijvoorbeeld op je verjaardag een cadeau opende (kreukelig plastic), of wanneer je moeder je haar borstelde, verhalen vertelde en je in bed stopt.

De werking van ASMR-video’s is dus niet bewezen. Volgens onderzoekers kan geluid wel een meditatieve uitwerking hebben op mensen. Gluiden als tikken, schrapen en fluisteren kan voelen alsof de persoon die je hoort heel dichtbij je is. Omdat de geluiden heel zacht zijn wordt het rustgevende versterkt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
ASMR: Alles wat je wilt weten over deze vorm van ontspannen
Sluiten