Janne Vogel
Janne Vogel Kids 22 jun 2018

Astma bij kinderen: dit is wat je moet weten

Loopt je kind rond met een ongelukkige hoest, ademt hij piepend of snel of is hij vaak benauwd? Dan bestaat de kans dat hij astma heeft. De chronische longontsteking is even schrikken en uiteraard wil je het liefst meteen weten hoe je ermee om moet gaan.

We zetten alle informatie over astma bij kinderen voor je op een rijtje.

Astma bij kinderen

Astma is één van de ziekten die benauwdheid veroorzaakt. Je kind is benauwd als hij kortademig is of versneld en hoorbaar piepend ademhaalt. De spieren van een kind met astma moeten extra hard werken; dit zie je bij het ademen. Onder en tussen de ribben kun je de borstspieren naar binnen zien trekken. Bij jonge kinderen kunnen ook de neusvleugels, die op en neer bewegen bij het ademen, op astma wijzen.

Het kan ontzettend schrikken zijn als je kind opeens benauwd is (want: WAT gebeurt er?!), maar het is het beste om zelf kalm te blijven. Als je paniekerig reageert, wordt je kind waarschijnlijker angstiger en neemt de benauwdheid toe.

Astma bij kinderen herkennen

Als je kind af en toe last heeft van een hoestje en het een keer benauwd heeft, betekent dat niet direct dat er sprake is van astma. Om de diagnose astma te stellen moeten de klachten van je kind langere tijd in de gaten gehouden worden. Als de symptomen vaker voorkomen of aanhouden, is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts. Deze kan in de meeste gevallen vaststellen of astma inderdaad de oorzaak is van de klachten.

Vaak is een longfunctietest nodig, wordt het lichaam van je kind onderzocht en vindt er een gesprek plaats over de klachten. Kinderen kunnen pas vanaf 6 jaar een longfunctietest doen; bij jongere kinderen is astma hierdoor erg moeilijk vast te stellen.

Wat is astma?

Voor mensen die er zelf geen ervaring mee hebben, is astma vaak een vaag begrip. Het komt erop neer dat er altijd kleine ontstekingen in de longen zijn, die veel klachten kunnen veroorzaken. De longen van een kind met astma zullen gevoelig reageren op prikkels zoals rook, uitlaatgassen, huisstofmijt of huisdieren. Niet ieder kind reageert op dezelfde prikkels en het verschilt per persoon hoe erg astma is, maar over het algemeen wordt het de longen snel te veel. Je kind kan door de prikkels gaan hoesten of benauwd worden. Als dit plotseling opkomt, wordt het een astma-aanval genoemd.

Astma-aanval

Bij een astma-aanval gebeurt er van álles in de longen. Zodra de longen van je kind worden geprikkeld door stoffen waar hij gevoelig voor is, zwellen zijn slijmvliezen op. Slijmvliezen bevinden zich in de neus, de keel en de longen, en produceren tijdens een aanval meer vocht en slijm dan anders. De spiertjes die om de luchtwegen heen zitten, raken verkrampt en trekken samen, waardoor de luchtwegen smaller worden. Ademhalen wordt vanaf dat moment moeilijker. Er komt lucht in de longen, maar die wordt niet genoeg ververst.
Een astma-aanval voelt vaak heel eng, maar is in principe niet direct gevaarlijk.

Klachten

Je kind kan makkelijk weken door het leven gaan zonder last te hebben van zijn astma, maar het blijft een ziekte die niet overgaat. De longen blijven altijd een beetje ontstoken. Niet als bij een longontsteking (waar de ontsteking vaak ontstaat door een bacterie die bestreden kan worden met medicijnen), maar chronisch. Als je kind wel last heeft, kunnen de klachten soms weken tot maanden aanhouden.

Bron: Longfonds

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Astma bij kinderen: dit is wat je moet weten
Sluiten