Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 11 sep 2017

Zo beleven ouders de eerste schooldag van een autistisch kind

Als je kind naar school gaat, hoop je altijd maar dat hij snel vriendjes maakt, de juf lief vindt, nieuwe dingen leert en het vooral naar zijn zin heeft. Logisch dat je dat ook meteen vraagt als je kind thuiskomt. Als je een autistisch kind hebt werkt dat (helaas) heel anders.

Een autistisch kind is anders

Negen van de tien keer overlaadt je kind je met verhalen van die schooldag, en kun jij eruit opmaken of het een goede dag was en of hij het er naar zijn zin heeft. Maar bij een autistisch kind werkt dit net even anders.

Adrian Wood, blogster en moeder van vier, deelt een foto van haar zoontje Amos in de schoolbus, waarmee ze duidelijk wil maken dat het in het hoofdje van haar jongste net even anders gaat dan de meeste kinderen.

Geen ervaringen delen

‘Hoe vond hij het op school? Hoe was zijn eerste schooldag? Vindt hij het leuk op school?’, begint Adrian haar tekst bij de foto. ‘Ik heb geen idee. Ik zou moeten zeggen dat hij het te gek vindt, maar dat kan ik niet.

Ik hoop het wel, maar ik heb geen idee. Het is vreselijk moeilijk om dit nooit te weten en dat ik me maar af moet vragen of mijn kleine jongen het leuk heeft op school, omdat hij niet over zijn gevoel en ervaringen praat.’

Moeder: ‘Wat ik achteraf anders had willen doen toen mijn dochter met autisme nog kind was’

Elk detail

‘Ik kan me nog goed herinneren toen mijn eerste drie kinderen naar school gingen. Ze hadden er heel erg veel zin in, de een wat nerveuzer dan de ander, en nadat ik ze had opgehaald konden ze niet stoppen met praten over hun dag.

Ze hadden het alleen maar over de dingen die ze gedaan hadden, over hun docenten, de spellen die ze gespeeld hadden, ik kreeg élk detail te horen’, gaat ze verder.

‘Maar van mijn zoon met speciale behoeften? Amos? Krekelgeluiden. Ik vraag me af wat hij tijdens de lunch heeft gegeten en of hij geslapen heeft. Zou hij zich afgevraagd hebben waarom zijn broertjes en zusjes niet in de bus zaten deze ochtend?’, schrijft ze.

‘Ik vind het fantastisch om mijn tiener met autisme op te voeden’

Leuk gehad

‘Ik zag zijn gezichtje opklaren toen hij me achter het raam zag staan toen hij de bus uitstapte. Hij kronkelde van vreugde en toen ik naar de bus liep, sprong hij in mijn armen. Een lief, ander schoolkind gaf me zijn rugzak en hij klom naar beneden van de grote trap in de bus. Helemaal zelf. ‘Dag, gele schoolbus’, zei hij. Ik denk dat hij het leuk gehad heeft.’

Het berichtje van Adrian is al meer dan duizend keer geliked en in de reacties laten moeders berichtjes achter waarin ze schrijven dat ze dit herkennen bij hun eigen autistische kind.

Verder lezen: 7 dingen die je beter niet kunt zeggen tegen ouders van een autistisch kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Facebook Adrian Wood

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Zo beleven ouders de eerste schooldag van een autistisch kind
Sluiten