Sherita Jager
Sherita Jager Kids 12 mei 2019

Nieuw onderzoek: autistische kinderen socialer door neusspray

Het gebruik van neusspray maakt kinderen met autisme socialer, blijkt uit onderzoek van de Stanford Universiteit in Californië. Het is voor het eerst dat een onderzoek deze resultaten laat zien.

Herkenning gezichtsuitdrukkingen en emoties

Voor het onderzoek aan de universiteit in Californië, werd een groep van kinderen met autisme een maand lang gevolgd. De kinderen gebruikten neusspray waarin het hormoon vasopressine zat. Na het gebruik van een maand vertoonden ze socialer gedrag. Zo konden de kinderen gezichtsuitdrukkingen herkennen, en herkenden ze de emoties van anderen beter. Daarnaast hadden de kinderen minder last van angsten en vertoonden ze minder repetitief gedrag. Het gebruik van de neusspray lijkt vooralsnog veilig: de onderzoekers vonden geen bijwerkingen.

LEES OOK: Benieuwd of je kind autisme zou kunnen hebben? Let dan op deze mogelijke tekenen 

Het hormoon vasopressine maakt je socialer

De kinderen, een groep tussen de 6 en 12 jaar, kregen elke dag een dosis vasopressine. Dit is een hormoon dat van nature in de hersenen voorkomt. Uit eerdere onderzoeken bleek al dat dit hormoon een belangrijke rol speelt bij het sociale gedrag van zoogdieren. Het is tot nu toe nog onbekend hoe het precies werkt, maar aan de hand van testen en vragenlijsten voor de kinderen en ouders, maakten de onderzoekers op dat de kinderen socialer werden. De ouders en kinderen wisten vooraf niet of het kind het echte medicijn, of een placebo kreeg.

Bij volwassenen geen effect te zien

Een zelfde soort studie bij volwassen mannen met autisme, liet minder positieve resultaten zien. Hier werd geen duidelijk resultaat geboekt. Daarnaast zijn de langetermijneffecten van dit nieuwe medicijn nog onbekend, en is niet duidelijk hoe het medicijn samengaat met andere middelen. Vasopressine is namelijk een hormoon dat andere uitwerkingen kan hebben. Er is nog weinig over bekend. Voordat het medicijn eventueel op de markt komt, moet er dan ook nog meer onderzoek naar de werking gedaan worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Nieuw onderzoek: autistische kinderen socialer door neusspray
Sluiten