Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kids 10 aug 2019
Leestijd: 3 minuten

Met de auto op vakantie? Dankzij deze 5 tips zitten jouw kids veilig in de auto!

Een heerlijke vakantie in het vooruitzicht? Of je nou naar de camping rijdt in Zeeland of je hebt een langere rit voor de boeg naar Italië: het is superbelangrijk dat je kids veilig in de auto zitten. En waar de meeste ouders denken dat hun kind veilig in de auto zit, blijkt 8 op de 10 kinderen niet veilig vervoerd te worden. Waar je op moet letten? Je leest het hier:

Tip 1: Kies de juiste autostoel

Het begint natuurlijk met het kiezen van de juiste autostoel. Wat de juiste stoel is hangt af van de lengte van jouw kind en uiteraard moet je rekening houden met welke auto je hebt. Is jouw kind al groter dan 100 cm (ongeveer 3,5 jaar)? Kies dan altijd voor een autostoel of zitverhoger mét rugleuning, dit is namelijk veel veiliger. En heb je ISOFIX? Kies dan een autostoel met ISOFIX zodat je de autostoel in 1 klik kan vastmaken: klik en klaar!

Tip 2: Gebruik de handleiding

Sla jij ook vaak de handleiding over? Bij het installeren van een autostoel is het toch echt verstandig om de eerste keer even goed de handleiding door te nemen. Iedere autostoel is namelijk anders en kan net andere aandachtspunten hebben. Hoe bevestig je bijvoorbeeld de gordel zodat de autostoel goed vast zit in de auto? Neem bij twijfel altijd even contact op met de klantenservice van jouw autostoelenfabrikant.

Tip 3: Let op of de gordel goed zit

Om je kind goed te beschermen tijdens een botsing is het erg belangrijk dat de gordel goed zit. Het schuine gedeelte van de gordel moet op het midden van het sleutelbeen liggen en de gordel hoort voorlangs te lopen met één arm over de gordel.

Tip 4: Trek de gordels goed aan

Zit de autostoel goed vast en de gordel goed? Dan wil je kind vast zelf de gordel vastklikken! Er zijn nu autostoelen verkrijgbaar waarbij een lichtje gaat branden zodat kinderen duidelijk kunnen zien waar de gordel in vastgeklikt moet worden. Handig, hè? Zeker in autogarages en in de vroege (winter-)ochtenden toch een écht pluspunt. Tip: Trek altijd nog wel even goed de gordels aan van de autostoel. Onthoud dat er maximaal één centimeter ruimte tussen de gordel en het lichaam zit.

Tip 5: Check de ISOFIX bevestigingshaken

Heeft jouw auto ISOFIX? Autostoeltjes met ISOFIX bevatten een handig systeem waardoor je de stoel op een makkelijke manier kunt bevestigen in de auto. Het is wel belangrijk dat je goed checkt of de bevestigingshaken goed vastzitten. Een autostoel bevestigd met ISOFIX zorgt ervoor dat de autostoel goed op de achterbank vast blijft staan als jij door de bocht gaat.

Je kids veilig vervoeren

De tips uit dit artikel zijn in samenwerking met Maxi-Cosi opgesteld en zijn gebaseerd op de resultaten van het onderzoek ‘Veilig vervoer van kinderen in de auto’ van de Taskforce Kinderveiligheid waar Maxi-Cosi partner van is. Judith van Sambeek van Maxi-Cosi: ‘Dat ouders zich goed verdiepen in de juiste installatie van de autostoel is van levensbelang. Lees dus echt de handleiding goed en bekijk eventueel instructiefilmpjes. Om ouders en de kinderen zelf te helpen bij het juist vastzetten van de stoel en je kind, zijn wij continu aan het innoveren. Zo heeft onze nieuwste autostoel de Kore Pro i-Size voor kinderen vanaf ongeveer 3,5 jaar (100 cm) niet alleen ISOFIX, maar ook een lampje om hen te helpen bij het vastklikken van de gordel. Ook groeit het stoeltje in de hoogte en breedte mee, zodat je kind in de stoel kan zitten tot ‘ie groot genoeg is om zonder autostoel in de auto te zitten.’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

In samenwerking met Maxi Cosi.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Met de auto op vakantie? Dankzij deze 5 tips zitten jouw kids veilig in de auto!
Sluiten