Redactie
Redactie Kids 12 sep 2014

22 vanzelfsprekendheden sinds je een kind hebt

Zodra er kleine kornuiten in het spel zijn, worden bepaalde situaties automatismen. Waar je eerst dingen als ‘zwaar’, ‘lastig’ of ‘gewoon’ bestempelde, zijn het tegenwoordig fluitjes van centen en maken ze deel uit van je dagelijks bestaan. Daarom: 22 vanzelfsprekendheden die er langzaam in zijn geslopen en die nu tot het fonkelnieuwe tijdperk behoren.

Je wordt makkelijker als je een kind hebt. Ruiken aan de poepluier van je kind? Och, daar draai je je hand toch niet meer voor om. Daarbij zijn bepaalde situaties vanzelfsprekend, zonder dat je je er bewust van bent. Zijn de onderstaande punten ook zo herkenbaar voor jou?

1. Je sjouwt gemakkelijk je kind op, af, op, af de trap op

Bijvoorbeeld als je bij je fiets staat en je komt erachter dat de fietssleutel ergens boven ligt. Hup! Kind uit kinderzitje, op je arm naar boven en zo weer naar beneden. Daarom hebben vrouwen dus heupen.

2. Je steekt je hand uit naar andere kinderen, of nee, naar volwassenen

Loop je samen met een vriendin druk pratend over straat en wil ze zomaar oversteken zonder te kijken? Daar ben jij, de redder in nood! Je rechterhand pakt haar bovenarm in een flits vast. Pfff… Gered.

3. Geduld

Je trekt makkelijk een half uur uit om de trap op te lopen. Oh en dat doe je met liefde hoor. Je vindt het best amusant hoe die luierbillen heel voorzichtig de treden opklauteren.

4. Naar de kamer van je kind lopen, ook al is-ie bij opa en oma

Een buschauffeur schijnt ook te stoppen bij de bushalte als-ie niet aan het werk is. Zo stop jij bij de kamer van je kind, als hij of zij uit logeren is. Daarna slaak je wel een zucht van absurditeit.

5. Een onbehaaglijk gevoel van onrust overvalt je als je begeeft in een stille omgeving

Stilte? Daar was je allang niet meer aan gewend. Je vindt het zelfs een beetje gek als je geen gebrabbel, gevraag, gehuil en geschater hoort.

6. Je zult automatisch hardop meezingen met kinderliederen

Erger nog: je wordt wakker met de complete songtekst van K3, Justin Bieber of andere hedendaagse idolen. Grappig is wel, dat je nu de Disney-films plus bijbehorende liedjes beter begrijpt dan vroeger.

7. Je zingt op de fiets

Ongemerkt, hoor. Het gaat vanzelf. Zodra er een kind voor- of achterop zit, zijn al je gênes als sneeuw voor de zon verdwenen. Is je kind blij, dan ben jij ook blij.

8. Je loopt altijd nog even naar de keuken voordat je de deur uitgaat

Om een flesje water in je tas te stoppen, een appel of rijstwafel. Het moederinstinct zorgt ervoor dat je nooit of te nimmer zonder eten de deur uitgaat. Het kroost moet gevoederd!

9. Je gelooft weer in Sinterklaas en prinsessen

Heel gek, maar je de fantasieën die kinderen voor ogen hebben, hebben ook impact op jou.

10. De tranen lopen spontaan over je wangen bij het zien van ontroerende beelden

Het maakt niet uit wat. Of het nu het nieuws betreft of een mooie film; vroeger zou je hier nooit om hebben gehuild. Tegenwoordig gebeurt dit gewoon. Uit het niets.

11. Je denkt niet meer alleen aan jezelf

Je denkt namelijk 189.634 keer aan iemand anders per dag. Dat gaat vanzelf.

12. Je bent voorzichtiger dan ooit

In de auto stappen met een kind? Op de fiets door de stad, mét kind voorop, naast kind of achter kind? Je doet het, maar je bent zo voorzichtig als de neten.

13. De griep die je hebt, ervaar je niet meer zo als vroeger

In het pré-kindertijdperk lag je nog weleens dágen op bed. Nu niet meer. Nee, nee je móét eruit. En eigenlijk heb je niet meer zo vaak griep. Je bekommert je meer om je kroost dan om jezelf.

14. Een wekker heb je niet meer nodig

Uitslapen blijkbaar ook niet. Had je van het weekend nog een nacht ‘doorgehaald’, dan is de kans groot dat je stipt om 7 uur wakker bent. Starend naar het plafond, verbaasd en kotsmisselijk. Nee, slapen gaat echt niet meer lukken.

15. Kinderen die je vroeger irritant vond, zijn nu minder irritant

Bijna alle kinderen zijn leuk. Of ze nu huilen, een venijnige uithaal doen of zeuren, je hebt veel meer begrip voor de ouders en kind. Ook al zijn die van jou natuurlijk het allerleukst.

16. Je wordt automatisch meer ‘zen’

Vroeger kon je je druk maken om de kleinste dingen. Misschien had je altijd een weerwoord en schoot je in de aanval als je het ergens niet mee eens was. Nu er kinderen in het spel zijn, ben je rustiger. Het leven zit niet altijd mee, maar je bent ondertussen wel een fantastische taak aan het volbrengen.

17. Je verplaatst de kroeg naar huis

De Vrijdag Avond Borrel wordt gehouden in eigen huis. Niet dat je het niet leuk vindt hoor, een avondje kroeg. Het is meer dat je het oprecht gezellig vindt, om een flesje wijn open te trekken met je man. Een bak chips erbij en als de kinderen op bed liggen is dit jouw manier om het weekend in te luiden.

18. Je weet precies wat je 2-jarige bedoelt

Opeens ben je een kei in het vertalen van wat je 2-jarige kind zegt. Waar je bij je neefjes en nichtjes vroeger afvroeg wat ze nou bedoelden, de geheimtaal heb je inmiddels ontcijferd.

19. Je wordt plots heel creatief met gerechten

Ja dag, je gaat echt niet voor iedereen apart koken. Er komt een punt dat iedereen met de pot mee-eet. Niet te gekruid, niet te dit, niet te dat. Daarom wordt je reuze creatief in de keuken en worden opeens de meest verassende gerechten geserveerd.

20. Je hebt een gevoel ontwikkeld voor waar alles ligt

Zijn er dingen kwijt (lees: ze kunnen ze niet vinden), dan ben jij de enige die weet waar het ligt.

21. Je wordt opeens heel goed in dingen onthouden

In principe ben je een wandelende afsprakenkaart geworden en je kunt loepzuiver vertellen wanneer wie waar hoe laat moet zijn.

22. Je wordt een kei in de was doen

En dan bedoelen we ook echt een expert. Het begint al bij het wassen van babykleertjes, voordat je kind er is. Stiekem vind je dit best leuk en opeens heb je de smaak te pakken. Wasvoorschriften hoef je niet meer te lezen, maar voel je feilloos aan. Stuk voor stuk worden de kleren van binnen naar buiten omgekeerd en uitgeklopt. Sommige delen gaan in de droger en andere items gaan op de hand. Ook dit doe je allemaal onbewust in een razend tempo.

Lees ook: 8 x wat je nóóit tegen je kind moet zeggen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
22 vanzelfsprekendheden sinds je een kind hebt
Sluiten