Redactie
Redactie Kids 20 oktober 2017

9 x handige technieken en manoeuvres om de kinderen stil (en zoet) te houden in de auto

Ernstig in de irritatiezone van veel ouders tijdens een autorit met (kleine) kinderen: de vraag ‘of we er nou bij-hij-na zijn’. Nee, voorlopig nog niet, dus.

Hoera, het is herfstvakantie! Dat betekent leuke dingen doen, dagjes weg, volop vertier! Met als enige kanttekening dat je voor sommige dagbestedingen af en toe een autoritje moet doorstaan. En dat kan met (kleine) kinderen nogal eens een uitdaging zijn. Met stip op één in de lijst irritante kindervragen: ‘mam, pap, zijn we er nou bijna?’

Hoe overleefd je een autorit met kinderen?

Omdat het antwoord ‘nee schatje, nog zo’n 1,5 uur’ vaak behoorlijk sfeerverlagend kan werken, is het zaak in dit soort situaties goed gebruik te maken van verschillende technieken. Lees antwoorden die effectieve elementen van afleiding en afpoeiering bevatten. Ziehier een negental uiterst geschikte afleidingsmanoeuvres en andere technieken die je kunt inzetten.

1. ‘Schatje, vertel nog eens iets over ….’

Is er een onderwerp waar je kind heel graag heel veel en heel lang over praat? Ook al komen de verhalen over zijn acties als spits in de F1/hoe lief kat Thomas kan kirren/waarom Pokemon Gó zo geweldig is misschien je neus uit, dit is hét moment om je kind daar volop over te laten leeglopen.

2. Raad het liedje

Deze kan uiteraard alleen als je niet zelf achter het stuurt zit, maar als papa rijdt is dit spelletje een uitgelezen bliksemafleider. Pak je telefoon erbij, open Spotify en de Soundmixshow kan beginnen. Uiteraard afgestemd op de muziekkennis van de achterbank, wie na een paar seconden als eerste weet welk liedje volgt, scoort een punt.

3. Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet, en de kleur is…?

De ouderwetse variant op ‘raad het liedje’, in de tijd dat we nog overgeleverd waren aan krakende radiozenders (die het in het buitenland überhaupt niet deden), was dit de oplossing. Waarschuwing: hij verveelt relatief snel.

4. Plaatsnamen, landen, Disneyfiguren en/of familieleden raden met de letters van het alfabet

Nog eentje uit de oude doos die het eigenlijk nog steeds goed doet, mits je kinderen enigszins nieuwsgierig én competitief zijn ingesteld. Beginnend bij de A (Amsterdam), all the way tot Z (Zierikzee) – daar ben je wel even zoet mee. Helaas: Xantippe is geen plaats in Nederland (wel in Australië) en er is met de beste wil van de wereld ook geen plaatsnaam in Nederland die begint met een Q. Als je het leven makkelijker wil maken voor de deelnemers, beperk je dan vooral niet tot de Nederlandse landsgrenzen.

5. En het woord is… (buzz word)

Stem de radio af op een zender waar veel op gepraat wordt (BNR, bijvoorbeeld) en geef de kinderen een zogenaamd buzz word, zoals ‘gisteren’, ‘fantastisch’ of ‘financieel’. Wie het eerst het buzz word voorbij hoort komen op de radio en heel hard ‘buzz!’ roept, scoort een punt. De winnaar mag dan het volgende gezochte buzz word bepalen. Groot voordeel van dit spel is dat iedereen in de auto stil moet zijn om het te kunnen spelen (hoera!).

6. Wie zeurt, die beurt

Pedagogisch vast strafbaar, maar hij werkt als een malle. Geef je kinderen aan het begin van de rit een aantal snoepjes (allemaal evenveel is wel zo verstandig), en elke keer dat iemand zeurt, moet ‘ie een snoepje teruggeven. Met als enige regel dat de snoepjes niet allemaal de eerste tien minuten opgegeten mogen worden, maar evenredig verspreid over de autorit. En, om het geheel nóg een tikkie slechter (en effectiever) te maken: aangekomen op de plek van bestemming krijgt de winnaar vijf bonussnoepjes. Nóg gemener: de snoepjes moeten niet teruggegeven worden aan jou, maar aan een ander kind. Dan heb je pas echt de poppen aan het dansen.

7. Zoek iets wat geel is

Ook ‘the banana game’ genaamd. De kleur is geel, en alle passagiers worden geacht goed om zich heen te kijken of ze iets geels zien. Een rondslingerende banaan, iemands shirt, een gele trein, auto, vrachtwagen, nummerbord (telt maar één keer), etc. Om het spel iets gelaagder te maken kun je van te voren een puntensysteem afspreken hoeveel punten elk voorwerp is. Elke kleur houd je ongeveer een kwartier vol, voordat de punten opgeteld worden en de volgende kleur een nieuwe ronde in het leven roept.

8. Wie het langst stil is, krijg straks een ijsje/mag op de terugweg voorin zitten/iets anders

Net zo onpedagogisch als nummer 6, maar hey, het duurt zeker nog een half uur voordat jullie er zijn.

9. Iemand nog een iPad?

Als al bovenstaande spellen geen soelaas bieden óf allemaal uitgespeeld zijn, zijn er godzijdank altijd nog iPads. Handig is om vooral een extra exemplaar bij je te hebben in geval van meerdere kinderen, anders zul je je telefoon af moeten staan en ga je je als bijrijder zelf te pletter vervelen en je elke vijf minuten hardop afvragen of je er god verhoede al bijna bent.

Ook nuttig leesmateriaal: 15 x tips om wagenziekte tegen te gaan

Reageer op artikel:
9 x handige technieken en manoeuvres om de kinderen stil (en zoet) te houden in de auto
Sluiten