Autovakantie survival guide (kids)

Na één uur rijden is het nog wel leuk. Maar na twee uur hoor je al wat gerommel op de achterbank en na drie uur slaan ze elkaar de hersens in. Zaak dus om je kids zo goed mogelijk af te leiden en zelf het hoofd koel te houden. Hoe bereid je je autovakantie zo goed mogelijk voor?

Een goede voorbereiding is het halve werk

iPad-houder? Check. De volledige collectie Nijntje-cd’s? Check! Tas met speelgoed? Check. Eventueel kadootje voor bij elke landsgrens? Check! Boeken? Check!

De kop eraf: begin ’s nachts

Rijd je eerste deel ’s nachts. Zo rijden jullie op een rustige weg, hebben jullie er al een heel eind op zitten aan het begin van de ochtend en kunnen de kinderen lekker slapen achterin; zo duurt het langer voor de eerste achterbankruzie losbreekt.

Ken je klassiekers

De verveling slaat toe? Begin met klassiekers. Tel alle rode auto’s! Ik zie ik zie wat jij niet ziet! Woorden maken met letters van de nummerplaten.

Supersimpel maar altijd een succes

Een supersimpel spelletje dat vooral met kinderen van een jaar of vijf een succes is: ‘Wat denk jij’. Eén van de spelers mag aan van alles denken, maar niet zeggen wat het is. De ander mag vragen stellen. Bijvoorbeeld: is het een dier? Heeft het strepen? Lijkt het op een paard? Een zebra! Je kunt het ook op thema spelen (sport bijvoorbeeld, of tekenfilmfiguren). Zo houd je ze uren bezig zonder speelgoed.

Relativeer met de auto vakantie bingo

Is het drama op de achterbank? Altijd goed voor de nodige relativering: de auto vakantie bingo! Ze schelden elkaar verrot? Afstrepen! Pakje sinaasappelsap over de achterbank? Afstrepen! ‘Mam, hij heeft mijn speelgoed afgepakt?’ Afstrepen!

De ultieme holiday playlist

Maak een playlist met de favorieten van álle leden van het gezin. Dus zowel K3, loungemuziek als de trance van je bijna-puber. Voeg gerust ook een paar hilarische nummers aan toe, zoals ‘Ik heb een toeter op mijn waterscooter’. Zet hem op shuffle. Gegarandeerd lachen.

Doe het gewoon terug

Kinderen lopen te zeuren? En je bent er écht hélemaal klaar mee? Spiegelen die handel. Ga op exact dezelfde manier zeuren tegen je man. Je zult zien dat je kinderen van verbazing zwijgen.

Houd ’t kort

Twee uur rijden? Daarna even eruit en bewegen. Anders worden de kinderen daas en dwars. Een uur of acht rijden in totaal is toch echt het maximum voor een kind. Reken dus uit waar je na acht uur rijden ongeveer bent en plan daar je volgende overnachting in.

Meer tips? Lees hier over nog meer manieren om die autovakantie te overleven! >

Heb jij nog goede tips voor de autovakantie? Praat mee op Facebook!

Reageer op artikel:
Autovakantie survival guide (kids)
Sluiten