Redactie
Redactie Eten 11 dec 2018

Zo wordt het avondeten het gezelligste moment van de dag

Tijdens het avondeten is het voor de meeste ouders vooral belangrijk dat er genoeg wordt gegeten, en dan niet alleen van de pasta, rijst of aardappels, maar juist ook van de groenten. In samenwerking met Knorr presenteren we tien tips voor een goede maaltijd. Probeer ze eens uit en je zult zien dat de ene na de andere hap naar binnen vliegt en het aan tafel nog gezellig is ook!

1. Focus op elkaar

Laat je kind merken dat het belangrijk is om even te focussen op elkaar en het eten. Dek de tafel uitgebreid, zet de pannen op tafel en schep voor iedereen een bord eten op. Ga er met het hele gezin rustig voor zitten en zet de televisie, laptop of tablet uit. Na een tijdje wordt dit routine en zal je merken dat ze uitkijken naar dit gezamenlijke moment van de dag.

2. Varieer met gerechten

Vanaf hun eerste verjaardag kunnen kinderen in principe met de pot mee eten. Natuurlijk zijn er gerechten die kinderen lekkerder vinden (denk Patat-Pannenkoeken-Pizza) maar het kan niet elke dag feest zijn. Probeer in je maaltijdkeuze te variëren en je kind een paar keer per week tegemoet te komen. Benadruk dit dan ook door te zeggen dat je bijvoorbeeld die ene lasagne hebt gemaakt die je kind zo lekker vindt. Dat het toevallig een makkelijk te bereiden lasagne van Knorr is waar ook nog eens lekker veel groenten in zitten, waardoor er meer tijd overblijft voor een gezellige maaltijd, is natuurlijk óók een pluspunt.

een portie lasagna op een bordje.

3. Groen, groener, groenst

Voor de meeste ouders is het tijdens de avondmaaltijd belangrijk dat kinderen genoeg groenten binnen krijgen. Dit kan supermakkelijk door te variëren met gerechten waar de groenten zichtbaar én onzichtbaar in verwerkt zijn. Wist je dat als je een Knorr Wereldgerecht met het recept op de verpakking klaarmaakt daar minstens 200 gram groenten per persoon doorheen gaat? De producten van Knorr bestaan trouwens zelf ook uit kruiden, specerijen en gedroogde groenten zoals tomaten, wortel en ui in de lasagnemix. Probeer zelf het goede voorbeeld te geven door te benadrukken hoe lekker de groenten smaken. Goed voorbeeld doet goed volgen; cliché maar waar.

4. Stel open vragen

Praat over luchtige dingen zoals dingen die je die dag hebt gedaan en betrek je kind bij het gesprek. Stel je kind open vragen zodat het uitgedaagd wordt om te vertellen over hoe het die dag op de opvang of op school was. Vraag bijvoorbeeld: “Met wie heb je vandaag gespeeld?” of “Wat was het leukste moment van de dag?”.

5. Daag je kind uit

Dwing je kind niet om meer happen te nemen dan hij/zij wil. Probeer hem of haar uit te dagen om in ieder geval één hap te proberen van ieder ingrediënt. Pas daarna mag hij/zij zeggen dat het niet lekker is. Besteed er verder geen aandacht aan als je kleine zegt dat het vies is. Vaak vinden ze het stiekem wel meevallen, maar zijn ze te trots om te bekennen dat het eigenlijk best lekker smaakt. Voor je het weet neemt je kind toch nog maar een volgende hap.

6. Maak er een spelletje van

Betrek je kind bij het kiezen van een maaltijd en maak hier een leerzaam spelletje van. Laat hem of haar op de kaart (Google Maps!) een bepaald werelddeel aanwijzen en kies een lokaal gerecht uit dat jullie samen kunnen bereiden. Gebruik bijvoorbeeld een van de Wereldgerechten van Knorr en ga samen op zoek naar informatie over het land waar dit gerecht vandaan komt. Wat weet je kind over dat land? Welke taal spreken de mensen daar? Wat zit er allemaal in dit gerecht?

Wist je dat

De twijfels die mensen hebben over koken met pakjes en zakjes niet gegrond zijn? Tenminste, als het aan Knorr ligt. Want wat bijna niemand weet, is dat verhalen over additieven zoals zout, suiker, smaakversterkers en kleurstoffen in de producten van Knorr al lang verleden tijd zijn. Voor de producten van bijvoorbeeld de Natuurlijk Lekker! maaltijdmixen, sauzen, soepen en wereldgerechten worden verse groenten en kruiden direct na de oogst gedroogd en verpakt. Drogen is een duurzame manier van conserveren waarbij de smaak en kwaliteit van de verse ingrediënten behouden blijft. Kunstmatige toevoegingen zijn niet nodig. De producten van Knorr maken het daarom makkelijk om een verantwoorde maaltijd – met receptinspiratie voor koken met voldoende groenten – op tafel te zetten. Meer informatie over de producten van Knorr vind je hier.

7. Ga niet in discussie

Als je kind echt niet verder wil eten terwijl je denkt dat hij/zij nog lang niet genoeg heeft gegeten dan is het beter om daar geen groot ding van te maken. Ruim gewoon af en ga verder met het avondritueel/naar bed brengen. Mocht je kind later toch honger krijgen, leg hem of haar dan uit dat het moment voor eten voorbij is. Word niet boos en ga niet in discussie, maar probeer rustig duidelijk te maken dat het dus belangrijk is om tijdens het avondeten goed te eten.

8. Negeer weglopen

Klimt je kind van de stoel af en loopt het weg van tafel? Zeg de eerste keer duidelijk dat je wil dat hij of zij aan tafel blijft zitten en meedoet met de maaltijd. Gebeurt het nog een keer? Negeer dit gedrag dan en eet verder met de overige familieleden. Als het gezellig is aan tafel zal je kleine binnen de kortste keren terugkomen omdat het simpelweg gezelliger is om erbij te horen.

vrolijke kids met groenten

9. Stel grenzen

Natuurlijk is het belangrijk om grenzen te stellen. Gooien met eten wordt bijvoorbeeld niet getolereerd. Dit kun je je duidelijk maken door te zeggen dat je dat echt niet wil hebben. Geef een waarschuwing en eet vervolgens in normale sfeer verder. Gebeurt het nog een keer? Dan kun je rustig maar duidelijk zeggen dat je kind blijkbaar is uitgegeten en de maaltijd dus is afgelopen.

10. Toetje hoort erbij

Gebruik een eventueel toetje niet als omkoopmiddel en ontzeg het je kind ook niet als hij/zij weinig heeft gegeten. Op die manier leer je namelijk aan dat een toetje (wat vaak zoetig is) een cadeautje is en dus positief, en de hoofdmaaltijd (meestal minder zoet) een straf en dus negatief. Zie het toetje als onderdeel van de maaltijd dat net zo lekker is als de rest van het eten.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Knorr

Reageer op artikel:
Zo wordt het avondeten het gezelligste moment van de dag
Sluiten