Gina Koninkx
Gina Koninkx | LinkedIn Eten maart 8, 2019

4 manieren om het meeste uit het avondeten met het hele gezin te halen

‘s Ochtends is het een chaos in huis. De kids moeten op tijd op school zijn, je moet ontbijt voor ze maken en je wil zelf ook nog douchen om fris op werk te verschijnen. Geen relaxt moment voor jullie gezin. In de avond daarentegen hebben jullie eindelijk tijd om als gezin aan tafel te zitten.

Het is belangrijk dat jij en je partner tijdens het avondeten echt tijd maken aan tafel met het gezin. Dankzij deze vijf tips maken jullie er voor de kids een fijn gezinsmoment van.

1. De juiste gesprekken

Het avondeten is niet het meest geschikte moment om te beginnen over de rommel op de kamer van je dochter. Het is belangrijk dat je tijdens het avondeten positieve gesprekken voert met het gezin. Je wil het namelijk gezellig houden samen. Vraag naar hun dag en of de voetbaltraining leuk was. Als je open vragen stelt kunnen ze zelf van alles vertellen.

Overigens is het met kleinere kinderen ook goed om samen met je partner gesprekken te voeren (als ze hier nog niet heel actief aan mee kunnen doen). Kinderen luisteren altijd mee en leren daarvan. Ze groeien vanzelf in het meedoen daarvan.

2. Duidelijke regels over telefoons en iPads

Hét probleem van tegenwoordig waar alle ouders meekampen is social media. Kids zitten met hun telefoon aan hun handen vast geplakt aan tafel en dat ontneemt de hele dynamiek van het gezin tijdens het avondeten. Maak hier dan ook duidelijke regels over. Spreek bijvoorbeeld af dat tijdens het avondeten iedereen zijn telefoon op het aanrecht legt. Daarna zijn ze weer vrij om hun laatste berichtjes te checken (pff).

Nou willen niet alle kinderen hier naar luisteren dus het is belangrijk om ze te vertellen waarom jij en je partner vinden dat de telefoons tijdens het eten niet mogen worden gebruikt.

3. Observeer je kinderen

Het avondeten is bij uitstek het moment waarop je goed naar je zoon of dochter kan luisteren. Je kent ze door en door en je merkt het meteen als iemand niet goed in haar vel zit. Geef je kind dan ook extra aandacht als je ziet dat het niet goed gaat. Vraag wat er aan de hand is en of ze behoefte hebben aan iets van jou.

4. Maak je eigen routine

Je kunt ontelbaar veel verschillende tips toepassen tijdens het avondeten, toch werkt dat niet voor iedereen. Het ene gezin is het andere niet dus kijk vooral naar jullie eigen behoeftes. Als het voor jullie wél werkt om de kinderen af en toe toe te staan dat ze hun telefoon checken kun je dat natuurlijk gewoon doen. Hier kom je samen met je partner en kids vanzelf achter.

Lees hier waarom het zo goed is voor je kids om samen aan tafel te eten.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Huffpost

Reageer op artikel:
4 manieren om het meeste uit het avondeten met het hele gezin te halen
Sluiten