Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Eten 17 sep 2017

Confessions over ‘t avondeten: moeilijke eters, 3x koken en chantagepraktijken

De scholen zijn voor Famme’s Muriel twee weken geleden begonnen en langzamerhand heeft ze het ritme weer een beetje te pakken. Het aantal clubjes na school is verdubbeld en met twee fulltime banen in het gezin is haar grootste uitdaging het avondeten te managen. Als het haar lukt om samen met haar moeilijke eters met zijn allen op tijd gezellig aan tafel te zitten én blije gezichten over de gekozen maaltijd te zien, komt er steevast één muzieknummer bij haar op: ‘Haaaaaalelujahhh, halelujah, ha….

Moeilijke eters

Als ik kijk naar de familieplanner is er slechts één avond dat niemand wat heeft. De rest van de week is gevuld met sport, sport en nog eens sport, hallo jongensgezin! Van judo, naar voetbal, diplomazwemmen en rugby. Zelf tennis ik en de man gaat braaf naar de personal trainer, voetbalt en hockeyt op zijn tijd. Onze avonden worden verder regelmatig gevuld met werkafspraken. Zo werd ik in het kader van Back To School gevraagd om in het expertpanel plaats te nemen van de Food Talks, georganiseerd door HelloFresh.

Het blijkt namelijk dat gezinnen er – net als ik – moeite mee hebben om weer in het ritme te komen en ‘s avonds een gezonde maaltijd op tafel te krijgen die iedereen, ja iedereen, kan waarderen. 67% van de onderzochte ouders willen met zijn allen aan tafel eten en iets gezonds neerzetten, maar 65% van de kinderen zijn moeilijke eters en maken dat bijna schier onmogelijk door hun lust-ik-niet houding. 23% van de ouders geven toe dat ze soms meerdere varianten op tafel zetten om iedereen tevreden te houden!

Guilty as charged! Ik maakte me er ook schuldig aan, maar heb mezelf heilig (ja, hallelujah enzo) voorgenomen om dat niet meer te doen. Tijdens de Food Talks avond discussieerde ik met mijn vriendin Claire van Easy Peasy, Rachel van De Huismuts en Mark Tuitert – ja in real life is ‘ie ook zo leuk – wat dan eigenlijk de oplossing is voor al die ouders met moeilijke eters. De beste adviezen van het panel:

Mark: Zien eten doet eten. ‘Sinds mijn zoontje zijn neefje broccoli heeft zien eten, lust hij het wel. Voor zekerheid noemen we nu bloemkool witte broccoli. Hé, het werkt.’
Claire: Neem de tijd om aan smaken te wennen. Bij kleintjes moet je het wel tot acht keer aanbieden. Beperk groenten aanbieden niet alleen tot het avondeten.
Rachel: Maak gebruik van liefdevolle chantage en zet regelmatig het vliegtuig in om het leuk te maken. Ook geeft Rachel hele stukjes broccoli om naast het geprakte eten voor haar kleintje ook groenten zichtbaar te maken.
Muriel: Neem je kinderen mee op supermarktsafari! Laat ze zelf groenten en fruit ontdekken, afwegen, kopen en thuis uitproberen. Door ze erbij te betrekken gaan ze het ‘ownen’.

Het onderzoek onder 1000 ouders vult deze tips aan met een top 5 methoden om kinderen te laten eten:
1. Beloning
2. Samen koken
3. Liefdevolle chantage
4. Spelen, ‘daar komt een vliegtuig…’
5. Groenten ‘verstoppen’ in het eten

Zelf heb ik inmiddels 9 jaar ervaring met uitvogelen hoe ik mijn boys aan het eten krijg. Zo moet je de druk niet te hoog maken als je moeilijke eters hebt. Heb je een ‘wonder’gerecht gevonden dat ze allemaal lekker vinden? Eet het zo vaak als ze het willen. Spaghetti met verse tomatensaus en nasi met diverse groenten en pindasaus eten we elke week wel een keer. Eten we vlees, groenten, koolhydraten, dan maak ik regelmatig het bordje leuk op in de vorm van een gezichtje of letter. Werkt altijd. Ontdek ook nieuwe gerechten. Af en toe maak ik gebruik van de Familybox van HelloFresh. Ik hoef dan niet na te denken over wat ik moet koken en ontdek iets nieuws wat de jongens wonderwel regelmatig heel lekker vinden. Voor het ontbijt maak ik regelmatig smoothies. Een fruit- of groentesmoothie, waarbij er groenten door de keeltjes gaan die ze anders echt nooit zouden eten.

#lustikwel

HelloFresh heeft een geweldig leuke toevoeging aan de hele maaltijd en gezonde voedingsdiscussie. Met de hashtag #lustikwel roepen ze alle ouders op om via social media foto’s te laten zien van wat je kind nu juist wél lust. Positieve vibes dus, iets wat sowieso werkt als je iets voor elkaar wilt krijgen bij je kinderen. Heb jij een leuke foto waarop je kindje lekker aan het smikkelen is? Deel hem op Instagram door @hellofreshnl te noemen en #lustikwel. Op Facebook plaats je een foto op de pagina van HelloFresh met #lustikwel. Maak kans op een gratis Familybox met drie maaltijden voor je gezin. Looptijd tot en met 29 oktober 2017. Meer informatie op de blog van HelloFresh.

In samenwerking met HelloFresh

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Confessions over ‘t avondeten: moeilijke eters, 3x koken en chantagepraktijken
Sluiten