Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Gezondheid 14 jun 2019
Leestijd: 6 minuten

Lang, gelukkig en gezond leven met het Ayurveda dieet

De drie dosha's

Volgens de Ayurvedaleer, bestaan er drie verschillende fundamentele krachten die alle biologische processen beheersen. Deze drie krachten heten Dosha’s en zijn op elk niveau in je lichaam en geest actief. Ze zorgen voor een gebalanceerd Ayurveda dieet.

Het belangrijkste is dat je er als persoon achterkomt wat jouw Dosha is. De drie Dosha’s en de verschillen er tussen staan hieronder beschreven:

Vata

Vata is het bewegingsprincipe.
Vata is verantwoordelijk voor de ademhaling en alle bewegingsprocessen in het lichaam. Het zenuwstelsel speelt hierbij een belangrijke rol. Bij de Vata-dosha horen de elementen ether en lucht. Als een Vata persoon zich goed voelt, is hij of zij energiek, blij, enthousiast en creatief. De geest is levendig maar rustig en helder.
Wanneer Vata uit evenwicht raakt, zijn nervositeit, angst, zorgen en slaapstoornissen dikwijls het gevolg. Ook een droge huid, verstoppingen en koude handen en voeten zijn tekenen van een verstoorde Vata.

Wat betreft eten:
Vata-dominante mensen hebben een licht skelet en een laag gewicht. Ze komen niet gemakkelijk aan, kennen een onregelmatige eetlust, zijn gevoelig voor lawaai en reageren heftig op geluiden. Omdat Vata-mensen het al gauw koud hebben, houden ze van warmte en eten en drinken ze graag warm.

Pitta

Pitta is het stofwisselingsprincipe.
Pitta reguleert je lichaamstemperatuur en je spijsvertering. Op mentaal vlak staat Pitta voor emoties en een scherpe geest. Het vuur-element speelt een grote rol bij Pitta. Als een Pitta persoon zich goed voelt is er sprake van veel energie, een goede spijsverteringskracht, een heldere geest, tevredenheid en de juiste lichaamstemperatuur.
Wanneer Pitta uit balans is, neigen ze tot perfectionisme, woede-uitvallen, prikkelbaarheid, huiduitslag en ontstekingen.

Wat betreft eten:
Mensen met een Pitta-dominantie hebben een gemiddelde lichaamsbouw, eten veel, verdragen in de regel alle voedingsmiddelen en hebben twee of driemaal dagelijks stoelgang. Wanneer er eens een maaltijd moet worden verschoven zijn ze snel geïrriteerd.

Kappha

Kappha is het structuurprincipe.
Kappha geeft het lichaam stabiliteit en stevigheid en zorgt voor een evenwichtige vloeistofhuishouding. Aarde en water zijn de belangrijkste elementen. Als een Kappha persoon zich goed voelt straat hij of zij uithoudingsvermogen en kracht uit en is er sprake van veel geduld, psychische stabiliteit en een goed immuunsysteem.
Wanneer Kapha uit balans raakt neigt de mens tot overgewicht, sufheid of depressie en ook misselijkheid, een vol gevoel en verkoudheid.

Wat betreft eten:
Mensen met een Kapha-dominantie hebben een flinke lichaamsbouw, goed zichtbare spieren en een neiging tot overgewicht. Hun immuunsysteem werkt goed, ze worden zelden ziek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Lang, gelukkig en gezond leven met het Ayurveda dieet
Sluiten