Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Body 24 apr 2015
Leestijd: 2 minuten

Baanbrekend onderzoek: pijn bij baby’s heftiger dan gedacht

Een baby kan niet veel meer dan huilen of lachen. Het is dus ontzettend moeilijk hoeveel pijnmedicatie er gegeven moet worden wanneer een baby ziek is of geopereerd moet worden. Onderzoekers van de Universiteit van Oxford brengen daar nu verandering in met een nieuw onderzoek.

Aan het onderzoek deden tien gezonde, pasgeboren baby’s mee tussen de één en de zes dagen oud en tien gezonde volwassenen. De onderzoekers zagen tijdens het onderzoek dat achttien van de twintig delen in de hersenen die actief zijn wanneer volwassenen pijn hebben, óók actief zijn bij baby’s. Sterker nog, baby’s zijn veel gevoeliger voor pijn dan volwassenen. Baby’s reageerden hetzelfde op een zachte por als volwassenen op een por die vier keer zo hard was.

MRI

Het onderzoek moest verricht worden door middel van een MRI-scan. Onderzoekers waren er nog niet eerder in geslaagd, baby’s minutenlang zonder te bewegen in de scan te krijgen. Nu bedachten ze een nieuwe manier samen met de moeder. Na de voeding, wiegt de moeder de baby in slaap en wordt hij op een speciaal kussen gelegd, die beweging verminderd. Vervolgens krijgt de baby een soort oordopjes op en gaat hij in de scan. De onderzoekers porren heel zachtjes met een speciale pen tegen het voetje van de baby en zo registreren ze hoe de hersenen van de baby daarop reageren.

Rachel, moeder van een deelnemende baby vertelde: ‘Ik voelde eerst alles wat mijn baby zou voelen en het was niet meer dan een zachte por met een onscherp potlood. De medewerkers van het ziekenhuis deden hun werk uitstekend en gingen heel rustig met haar om. Het geluid in de MRI-scan vond zij volgens mij alleen maar rustgevend en toen het klaar was, werd ze hartstikke tevreden wakker. Ik vond het een eer om hier aan mee te werken.’

Belang van het onderzoek

Tot ongeveer 1980 dachten artsen dat baby’s helemaal geen pijn voelden en opereerden ze altijd zonder verdoving (hoe vreselijk…). Daarna zijn ze gaan testen en baby’s middelen tegen de pijn gaan geven. Maar dit zonder duidelijke richtlijnen en op basis van de gezichtsuitdrukking van de baby. Dit onderzoek is het begin om een einde te maken aan de onzekerheid van het behandelen van een baby.

Onderzoekers kunnen straks baby’s met gezondheidsproblemen beter helpen, want hoe beter de pijnmedicatie, hoe groter de kans dat de baby’s herstellen.

Er komt heel wat kijken bij een pasgeboren baby. Bijvoorbeeld borstvoeding: hoewel het heel bijzonder is om te ervaren, gaat niet alles zoals je zou willen. Hoe zuigt jouw baby?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Baanbrekend onderzoek: pijn bij baby’s heftiger dan gedacht
Sluiten