Marleen Staal
Marleen Staal Work & Life 29 jan 2019

Baas boven budget: zo houd je een huishoudboekje bij

Huishoud-que? Een huishoudboekje klinkt als iets wat bij je moeder in het bovenste laatje van de servieskast ligt. Maar anno 2019 is deze grootmoeders tool precies wat jij nodig hebt om je budget de baas te blijven. Van bésparen tot sparen van grote bedragen waar de bank zelfs van op kijkt. Het begint bij een huishoudboekje. 

Een huishoudboekje: waar begin je?

Een huishoudboekje geeft in één oogopslag een goed beeld van wat er aan inkomsten binnenstroomt en wat je in een maand allemaal weer uitgeeft. Daarom is het allereerst goed om voor jezelf vast te stellen waarom je graag zo’n boekje wil bijhouden. Dat zorgt er onder andere namelijk voor dat je een huishoudboekje ook daadwerkelijk volhoudt. Neem het van de budgetnista in kwestie – ondergetekende – aan als een huishoudboekje je hele financiële wereld 180 graden kan veranderen.

Wil je meer inzicht in je financieen omdat het je elke maand niet lukt om te sparen? Of wil je zien op welke punten je juist kan besparen? Of vraag je je misschien af waar je geld precies naartoe vliegt als je salaris is gestort (dat is moi: guilty as charged). In je huishoudboekje kun je dit allemaal bijhouden.

De basis: inkomsten en vaste lasten

Vervolgens kun je aan de slag. Dat begint heel simpel: wat verdien je in een maand? Vergeet daarbij ook niet inkomsten te rekenen die je naast je salaris krijgt. Tel alle inkomsten op en zet dit bovenaan een document of in een speciaal notitieboekje.

Som daarna op wat je standaard elke maand kwijt bent aan vaste lasten. Van je huur of hypotheek tot je telefoonrekening en van abonnementen tot ook eventuele schulden waarvoor je een aflossingsregeling hebt getroffen. Tel ook al je uitgaven bij elkaar op en trek er een streep onder.

Trek je vaste lasten van je inkomsten af en het bedrag dat je overhoudt, is wat je in de maand vrij te besteden hebt.

Houd je uitgaven en verwachte uitgaven bij

Hoe ik het vervolgens zelf heb gedaan is het volgende. Elke nieuwe Sint Salaria (lang leve de 24ste) kijk in mijn agenda wat ik de aankomende maand aan verjaardagen, uitjes of zaken die geld kosten heb staan, maar check ik ook welke (zorg)rekeningen ik kan verwachten. Van een dagje naar de Efteling tot de verjaardag van meneer de schoonvader.

Voor zo ver het kan bereken ik per post wat ik er ongeveer aan wil of moet uitgeven. Deze kosten trek ik af van mijn eerder bepaalde ‘vrij te besteden’-bedrag af. Nu heb je namelijk écht over wat naar hartenlust kan uitgeven.

En dan…

Van dit bedrag moet je het doen de hele maand. Je kunt ervoor kiezen om dit bedrag linea recta naar je spaarrekening te sluizen en jezelf elke week ‘zakgeld’ te geven (deze old school discipline werkt perfect voor dat gapende gat in mijn eigen hand) maar je kan ook een deel van dit bedrag naar je spaarrekening zetten en jezelf beloven dat je hier niet meer aankomt.

Vervolgens houd je op een vaste dag in de week, maandag is vaak een lekkere, bij wat je hebt uitgegeven. Heel simpel, je pakt de app van je bank erbij en je noteert elke euro, van koffietjes tot een mascara. Je kan ook kiezen om geld te pinnen en hiervan alles  in de maand te betalen, maar dat kan een rommeltje worden (lees: bonnetjes, daarna vraagtekens en dus algehele misère) maar je zult zien dat je 9 van de 10 keer toch je pinpas trekt.

Vooral tijdens de eerste maand dat je je huishoudboekje bij gaat houden geeft dit fantastische inzichten. Dacht je dat het wel meeviel met die koffie to go? In je boekje zie je aan het einde van de maand toch ineens wel er-ug vaak de Appie to go voorbij komen.Na de eerste maand weet je dus heel duidelijk waarop je kan besparen en kun je jezelf bijvoorbeeld nieuwe, budget bewustere keuzes aanleren zoals je eigen koffie in een kan meenemen.

Door je huishoudboekje kun je elke week heel makkelijk zien of je het rustiger aan moet doen en dat etentje in dat chique restaurant beter kan vervangen voor een dinertje bij je thuis. En je hebt voortaan altijd in je achterhoofd dat budget bewuste stemmetje dat je influistert dat je misschien beter niet die nieuwe paar laarzen kan bestellen omdat je nog twee weken moet doen met 200 euro.

Apps

Is een fysiek boekje of documentje op je laptop/telefoon bijhouden niet echt jouw ding? Het is 2019 mensen, geen excuus, want er zijn uiteraard talloze apps te vinden waarin je alleen maar je gegevens hoeft in te vullen.

Per systeem op je telefoon (Apple of Android) verschilt het welke apps beschikbaar zijn, dus probeer vooral uit te vinden wat jij het mooiste, maar vooral ook het handigste vindt werken. Als je er elke dag of week mee bezig bent, moet het zo gebruiksvriendelijk mogelijk zijn. Anders kap je er weer mee nog voor de eerste krokus in de wei te vinden is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Baas boven budget: zo houd je een huishoudboekje bij
Sluiten