Babies met een groot hoofd gaan later vaker naar de universiteit

Het is niet erg dat al die schattige mutsjes niet passen

Kids

Hoe schattig zijn al die kleertjes die je krijgt bij de geboorte van je kleintje? Je wordt overladen met rompertjes, onesies en mutsjes. Vertwijfeld kijk je naar het hoofdje van je kindje: die mutsjes gaan nooit passen. Misschien niet zo leuk, maar er is een positieve boodschap voor ouders met een kindje met een groot hoofd.

Als je baby een groot hoofd heeft, grap je wellicht tegen de visite: ‘Dit wordt gewoon een slimmerd. Groot hoofd, grote hersenen hahaha.’ Grote kans dat je gelijk hebt. Onderzoekers van de Edinburgh University probeerden een samenhang te vinden tussen babies met een groot hoofd en intelligentie. Na jarenlang onderzoek onder 10.000 Britse babies menen zij dat die sterke samenhang er is.

Prestaties zelfs te voorspellen

Decennialang onderzoek onder volwassenen met leeftijden tussen begin dertig en begin zeventig bracht een duidelijke link naar voren tussen academische prestaties en schedelomvang bij de geboorte.

Het gaat zelfs zo ver dat de onderzoekers zeer goed in staat bleken te voorspellen welke babies uiteindelijk intelligent genoeg zouden worden voor de universiteit. Ook vonden wetenschappers een link tussen het geestelijk en fysiek welzijn van volwassenen en hun schedelgrootte bij geboorte. Het team identificeerde 17 genen die van invloed zijn op hersenfuncties en een belangrijke rol spelen in de algehele gezondheid van mensen.

Independent