wpk-admin
wpk-admin Kids 14 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Emoties van je baby: hij voelt aan wanneer een persoon ‘slecht’ is

Honger, een schone luier of gewoon een knuffel: door te huilen kunnen baby’s duidelijk maken wat ze nodig hebben. Behalve deze basisbehoeften, voelen baby’s ook andere emoties en kunnen ze aanvoelen of een persoon ‘slecht’ is. 

Baby’s zijn erg gevoelig, maar wát ze voelen, kunnen ze alleen communiceren door te huilen of te lachen. Dat ze ook diepere gevoelens ervaren en mensen kunnen aanvoelen, blijkt nu uit recent onderzoek van de Yale universiteit.

Baby emoties

Baby’s blijken een soort zesde zintuig te hebben als het aankomt op het beoordelen of een persoon kwade of de goede bedoelingen heeft. De onderzoekers wilden dit testen en lieten baby’s van 6 tot 10 maanden oud met behulp van een vierkant en een driehoek aangeven of een persoon in kwestie goed of kwaad wilde doen.

De personen waar de baby’s naar keken, moesten een cirkelvormig object een heuveltje opduwen. De ene helft wilde voorkomen dat dit zou lukken, de andere helft hielp juist om dit voor elkaar te krijgen. De baby’s moesten vervolgens met behulp van het vierkant (niet helpend) en de driehoek (helpend) aangeven welk persoon aan het helpen was en wie niet. De 12 baby’s van 6 maanden oud kozen de driehoek, terwijl 14 van de 16 baby’s die 10 maanden oud waren, het vierkantje koos.

Onderzoek: kinderen kunnen stress erven van hun vader

Moreel kompas

Volgens een van de onderzoekers, Karen Wynn, blijkt uit deze resultaten dt baby’s wel degelijk in bepaalde mate in staat zijn morele kwesties te beoordelen. Dat betekent dat het moreel kompas dat kinderen hebben, niet alleen wordt bepaald door opvoeding, maar dat je daar ook voor een deel mee geboren wordt.

Een ander onderzoek bevestigt dit. Hierbij moesten baby’s met behulp van twee knuffels een doos open proberen te maken. De ‘goede’ knuffel hielp, terwijl de andere ‘slechte’ knuffel de doos juist weer dicht deed. Meer dan 80% van de baby’s in dit onderzoek koos de ‘goede’ knuffel.

Dus als jouw baby duidelijk niet op zijn gemak is bij nieuwe of vreemde personen, dan kan dit met een reden zijn. Jouw kind reageert op zo’n moment negatief op bepaalde gezichtsuitdrukkingen of manier van praten. Hij volgt dus gewoon zijn instinct.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Emoties van je baby: hij voelt aan wanneer een persoon ‘slecht’ is
Sluiten